Man gripen – misstänks ha planerat dåd med ricin och cyanid

Publicerad 2023-01-08

Tekniker på plats i Castrop-Rauxel.

En 32-årig iransk man har gripits misstänkt för förberedelse till terrorbrott i Tyskland.

Mannen misstänks ha skaffat sig de extremt giftiga substanserna ricin och cyanid och ska ha planerat ett dåd med islamistiskt motiv.

Tungt beväpnade styrkor stormade en bostad och förde bort mannen under natten.

Tysk polis har gripit en 32-årig iransk medborgare i ett antiterrortillslag i Castrop-Rauxel, väster om Dortmund.

Mannen misstänks ha skaffat sig de extremt giftiga substanserna ricin och cyanid och planerade ett dåd med islamistiskt motiv, uppger polis och åklagare i ett pressmeddelande under natten mot söndagen.

Ytterligare en man greps i raiden som genomfördes vid midnatt. Det är oklart vad mannen misstänks för.

För att inte avslöja operationen sig åkte polisen till platsen i brandbilar, enligt Bild.

Enligt tidningen ska en tungt beväpnad specialstyrka sedan ha stormat hyreshuset där mannen befann sig och därefter slitit upp honom ur sängen.

Bilder visar hur den misstänkte mannen, endast iklädd en jacka på överkroppen, förs iväg av män i skyddsdräkter.

Misstänks ha tillverkat bomb

Enligt Bild har polisen utrett iraniern i flera dagar efter ett tips från utländsk underrättelsetjänst om risken för ett förestående terrordåd med en kemisk bomb.

Poliser i skyddsutrustning söker nu igenom 32-åringens hem och har beslagtagit bevismaterial som ska analyseras, skriver Die Welt.

Flera experter från smittskyddsmyndigheten Robert Koch-institut är också på plats för att rådgöra om hur de misstänkta biokemiska ämnena i lägenheten ska hanteras.

Ricin är extremt giftigt och klassat som ett biologiskt vapen. Även cyanid är ett mycket farligt gift, och dödligt för människor redan i mycket små mängder. Symtomen varierar från huvudvärk och kramper till lever- och njursvikt. Det finns inget specifikt motgift.

Följ ämnen i artikeln