Valar avlivade efter misslyckad hjälpaktion

TT-AP

Publicerad 2023-07-27

Trots försök från experter och frivilliga att rädda de strandade grindvalarna på Cheynes Beach är nu samtliga döda.

Alla de omkring 100 grindvalar som simmade upp på Cheynes Beach i västra Australien är nu döda. Första natten dog 52 av de strandade valarna och dagen efter avlivades 45 efter en misslyckad räddningsaktion.

Gruppen med grindvalar upptäcktes först när de simmade nära Cheynes Beach öster om Albany i Australien på tisdagsmorgonen.

Under dagen bildade valarna en tät klunga och närmade sig sedan stranden tillsammans, vilket fick viltvårdare att frukta att valarna skulle stranda sig. Och det var precis det som skedde. Vid fyratiden på tisdagseftermiddagen var en lång sträcka på stranden täckt av valar.

De regionala viltvårdsmyndigheterna inledde då en insats för att försöka rädda valarna och få dem ut på djupare vatten igen. Insatsen pågick under hela natten då man med hjälp av båtar och rep försökte flytta valarna tillbaka ut i havet.

Men när morgonen grydde hade 52 valar dött.

Det gjordes upprepade försök att få ut de 45 grindvalar som då fortfarande levde på djupare vatten. Men valarna vände hela tiden om och simmade tillbaka till stranden, meddelar vildvårdsmyndigheten som fattade beslut om att avliva samtliga.

”Tyvärr tvingades vi ta beslutet att avliva de återstående valarna för att inte förlänga deras lidande. Det var ett svårt beslut för alla, men valarna var det viktigaste“, skriver myndigheten.

Valexperter har spekulerat om att valarnas strandning kan ha berott på sjukdom eller stress inom gruppen, men säger att det troligen förblir ett mysterium varför det hände.

ANNONS