Tio miljoner i skadestånd för broras i Ludvika

TT

Publicerad 2022-10-22

Inspektion av olycksplatsen vid broraset dagen efter olyckan i Ludvika. Arkivbild.

För fem år sedan skadades tolv personer i en broolycka i Ludvika.

Nu har parterna nått en förlikning där företaget som byggde ställningarna får betala ett mångmiljonbelopp i skadestånd, rapporterar Nya Ludvika Tidning.

Det var i samband med gjutningen av en betongbro över järnvägen sommaren 2017 som olyckan inträffade. En ställning rasade och tolv personer skadades, flera av dem allvarligt.

De skadade var alla anställda vid en polsk underleverantör till Skanska.

Enligt Arbetsmiljöverkets utredning orsakades olyckan av ett konstruktionsfel i formställningen, som byggdes av ett tredje företag: Britek.

Förundersökningen om arbetsmiljöbrott lades ned efter att man inte kunnat hitta någon enskilt ansvarig som hade brustit i straffbar omfattning.

Skanska riktade krav på ersättning till Britek för den skada som raset orsakat, men fick sina pengar utbetalade av If Skadeförsäkring. I stället gick försäkringsbolaget in och krävde 23 miljoner kronor i ersättning av Britek.

Parterna har nu nått en förlikning som innebär att Britek ska betala tio miljoner kronor till försäkringsbolaget. Den mindre summan låg i linje med en begränsning av skadeståndsskyldigheten som parterna sedan tidigare kommit överens om.