Starmer möts av strömavhopp – vägrar vapenvila

TT-AFP

Publicerad 2023-11-16

Labourledaren Keir Starmers inställning till kriget mellan Israel och Hamas har rört upp bråk inom partiet. Arkivbild.

Ett uppror i Labours främsta led.

Det är vad partiledaren Keir Starmer drog på sig sedan han vägrat att stödja en vapenvila i Gaza.

Ett bråk om oppositionsledaren Starmers inställning till kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas har eskalerat i Labour under den senaste veckan i Storbritannien.

Starmer – som enligt opinionsundersökningar ser ut att bli Storbritanniens nästa premiärminister i det val som väntas nästa år – har vägrat att kräva en permanent vapenvila i Gaza.

I stället har han krävt en längre humanitär paus i Israels beskjutning för att tillåta att hjälp når vanliga palestinier som inte kan lämna området.

Röstade mot partilinjen

När det brittiska parlamentet röstade om vapenvilan på onsdagen hade Labours ledamöter beordrats att avstå från att rösta för förslaget och i stället stödja Starmers ståndpunkt.

Förslaget om vapenvila föll med rösterna 293 mot 168. Bland dem som röstade för förslaget fanns dock flera av Labours ”frontbenchers” – partiets mest framstående parlamentsledamöter – som nu också har lämnat sina positioner.

Den högprofilerade Jess Phillips, en av avhopparna, säger att hon slutar med ett ”tungt hjärta”.

”Vid det här tillfället måste jag rösta med mina väljare, mitt huvud och mitt hjärta som har känts som om det gått sönder under de senaste fyra veckorna av fasansfulla situationer i Israel och Palestina”, skriver hon i ett brev till sin partiledare.

”Beklagar”

Starmer beklagar att hans partikollegor inte backade upp hans förslag.

”Mycket mer behöver göras i detta avseende för att lindra den humanitära krisen som utspelar sig i Gaza”, skrev han efter omröstningen i ett uttalande som fortsätter:

”Ledarskap handlar om att göra rätt. Det är det minsta som allmänheten förtjänar. Och det minsta som ledarskapet kräver.”