Ny tysk försvarsminister vill stärka armén

TT

Publicerad 2023-01-17

Förbundslandet Niedersachsens inrikesminister Boris Pistorius blir ny tysk försvarsminister, bekräftar regeringen i Berlin.

Förbundskansler Olaf Scholz säger att 62-åringen är rätt person att leda Tysklands försvarsreform.

Boris Pistorius kallar utnämningen till försvarsminister en ”extrem ära”.

– Uppgifterna som ligger framför våra trupper är enorma. Jag vill göra Bundeswehr (Tysklands försvarsmakt) stark för det som ligger framför oss, säger han på tisdagen enligt tyska medier.

Olaf Scholz uppger att Pistorius är en extremt erfaren politiker med ”kompetens, självsäkerhet och ett stort hjärta”.

– Jag är övertygad om att det här är någon som kan komma överens med trupperna och som soldaterna kommer att tycka mycket om, säger Olaf Scholz till reportrar efter utnämningen.

Skarp tunga

Socialdemokraten Pistorius, född 1960, har varit Niedersachsens ledare sedan 2013. Innan dess, mellan 2006 och 2013, var han borgmästare i Osnabrück. Han är utbildad jurist, har höga förtroendesiffror och anses ha mycket goda kontakter inom sitt parti, det socialdemokratiska regeringspartiet SPD.

Pistorius har genom åren gjort sig känd som en stridbar, skarptungad politiker som inte varit rädd att säga sin åsikt om allt ifrån flyktingpolitik till säkerhetsfrågor – uppfattningar som ibland gått på tvärs med partiledningen. 2019 kandiderade han utan framgång till posten som SPD-ordförande.

Den tidigare försvarsministern Christine Lambrecht, som innehaft posten sedan Scholz blev kansler i december 2021, meddelade sin avgång i måndags efter en tids spekulationer.

Krav på upprustning

Lambrecht har den senaste tiden fått kritik för en rad händelser, inte minst en video som hon publicerade på sociala medier på nyårsafton. Stående mitt i ett nyårsfirande i Berlin sade hon att kriget i Ukraina lett till ”många speciella upplevelser” och chansen att möta ”fantastiska och intressanta människor” – uttalanden som många ansåg vara tondöva. Hon blev också hårt åtgången efter att ha låtit sin son flyga militärhelikopter till semesterön Sylt förra våren.

Enorma utmaningar väntar Tysklands nya försvarsminister. Kriget i Ukraina har lett till alltmer högljudda krav på en upprustning av det tyska försvaret, Bundeswehr.

Arméchefen Alfons Mais konstaterade i februari i fjol att det tyska försvaret har ”extremt begränsade” möjligheter att stödja Nato i ljuset av den ryska invasionen av Ukraina.

Rivstart

Det blir heller ingen inledande smekmånad för den nye ministern. Redan på torsdag landar USA:s försvarsminister Lloyd Austin i Berlin, och på fredag möts västmakterna på den amerikanska flygbasen Ramstein i sydvästra Tyskland för att diskutera nya vapenleveranser och stöd till Ukraina.

– Tyskland, som en del av EU och Nato, måste vara redo att försvara sig och stärka sin försvarskapacitet i nära samarbete med sina partners, säger vicekanslern Robert Habeck (De gröna) enligt nyhetsbyrån AP.

Boris Pistorius gjorde själv militärtjänst i början av 1980-talet. Han har två döttrar och blev 2015 änkeman när hans fru dog i cancer. Därefter hade han ett förhållande med Doris Schröder-Köpf, exfru till Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder.