Wagnerchefen till Zelenskyj: Beordra reträtt

Uppdaterad 2023-03-04 | Publicerad 2023-03-03

– Ge dem en chans att lämna staden, säger Wagnerchefen Prigozjin.

Han uppmanar den ukrainske presidenten att dra tillbaka sina styrkor ur Bachmut.

En uppmaning som avfärdas av Ukraina.

Följ ämnen
Ukraina

Wagnerägaren Jevgenij Prigozjin laddade upp en video i sociala medier med en uppmaning till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Han vill att Zelenskyj beordrar sina styrkor att retirera från staden Bachmut i östra Ukraina, skriver CNN.

– Privatarmén Wagners styrkor har nästan omringat Bachmut. Det finns bara en väg kvar (för ukrainsk reträtt). Tången kniper åt, sa Prigozjin i videon.

Enligt Institutet för krigsstudier lugnade sig de ryska försöken att omringa staden på fredagen. I stället skiftade man fokus på att få Ukraina att dra sig ur.

– De strider, men deras liv i Bachmut är korta. En dag eller två. Ge dem en chans att lämna staden, sa Prigozjin.

Wagnerchefen Prigozjin.

Avfärdas från Ukraina

Ryssland uppges ha beskjutit vägar som leder västerut i vad som verkar vara ett försök att blockera Ukrainas möjligheter att ta sig in och ut ur staden. Man ska även ha sprängt sönder en bro som varit viktig för ukrainska förnödenheter.

Från ukrainskt håll har man avfärdat kraven och menar att videon är ett försök från Prigozjin.

– Det här är en del av desinformationskampanjen för att sprida panik hos den ukrainska befolkningen och för att provocera den politiska och militära ledningen, uppger Ukrainas center för strategisk kommunikation.

Däremot menar ukrainsk militär att Ryssland har tagit in sina mest erfarna styrkor i kampen om Bachmut. Det handlar om militära enheter både från Wagnergruppen och den ryska armén.

– Intensiva strider pågår i och runt staden, skriver ukrainska arméns landstyrkor i ett inlägg enligt CNN.

Flygbild över Bachmut från februari.