Ungerns Nato-löfte: Då kan Sverige bli medlem

Lovar extrainkalla parlamentet

Uppdaterad 2023-07-13 | Publicerad 2023-07-12

VILNIUS. Med ett nytt löfte från Ungern i ryggen såg utrikesminister Tobias Billström i dag en möjlighet för Sverige att bli medlem i Nato redan inom två veckor.

Men ett nytt besked från Turkiets president Erdogan kan ha förstört den optimistiska tidsplanen.

– Just nu är parlamentet sommarstängt i två månader, sa Erdogan på en pressträff.

Följ ämnen
Nato

Tobias Billström har pratat med sin ungerska kollega Péter Szijjártó under Natos toppmöte i Vilnius.

– Han har varit tydlig med vad de redan har sagt, att de inte kommer att vara sist. Det innebär att om Turkiet nu börjar röra sig så kommer de att kalla till en extrasession i sitt parlament för att genomföra ratificeringen av den svenska Nato-ansökan, säger Tobias Billström.

Avtalet från i fredags mellan Turkiet, Sverige och Nato innebar att Turkiet skulle skicka Sveriges ansökan till sitt parlament för ratificering.

– Sen pågår fortfarande toppmötet, vi står ju här du och jag nu och pratar, så det kanske måste få avslutas först innan det rör sig på turkisk sida. Men vi räknar med att det här kommer igång i närtid, naturligtvis, säger Tobias Billström.

Motstridiga uppgifter

Billström hoppades då att Sverige skulle kunna vara medlem i Nato redan inom två veckor.

– Sommaruppehållet är satt till den 27 juli, och det är klart att, räknat från dagens datum är det en ganska bra tidsutdräkt. Att ratificera Finlands ansökan tog 13 dagar i anspråk, och vår kanske skulle kunna kortas ner, det får vi se, säger Tobias Billström.

Motstridiga uppgifter kom under dagen från den regeringstrogna turkiska tidningen Yeni Safak. Enligt tidningen skulle det turkiska parlamentet ta sommarledigt redan den 15 juli – och Sveriges ansökan därför inte behandlas förrän i höst.

Under tiden ska Turkiet bevaka att Sverige lever upp till avtalet. ”Om åtagandena inte uppfylls förväntas inte parlamentets godkännande", skriver tidningen.

Erdogan höll pressträff

President Recep Tayyip Erdoğan kommenterade ratificeringen av Sveriges ansökan under en pressträff på onsdagskvällen – med ett tredje besked:

Enligt Erdogan har parlamentet redan gått på sommarledighet.

– Just nu är parlamentet sommarstängt i två månader. Vi kan inte återöppna parlamentet på dessa två månader, sa Erdogan som svar på en fråga.

– Parlamentet sammanträder inte just nu, men när det väl öppnar, så tror jag att parlamentets talman självklart kommer att göra detta till en sina främsta prioriteringar. Därefter kommer frågan till mig för godkännande. Vi vill förstås se den här processen slutförd så fort som möjligt, sa Erdogan.

Turkiets president talade vidare i hårda ordalag om attacker mot koranen, och kallade dem barbariska, primitiva och en typ av terrorattacker.

Specifikt om koranbränningarna i Sverige sa han:

– De ondskefulla attackerna mot vår heliga bok koranen var aldrig godkända av den svenska regeringen och det är något vi noterat. Vi förväntar oss att Sverige framöver inte komma tolerera hatbrott som förödmjukar och gör två miljarder muslimer världen över arga, säger Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan.

Sju pågående ärenden

Ratificeringsprocessen åt sidan hoppas Tobias Billström att avtalet med Turkiet kan hjälpa Sverige i ett annat avseende.

Sverige har sedan länge problem med att brottsmisstänkta svenskar gömmer sig i Turkiet.

En av dem är den ”Kurdiska räven”, Rawa Majid, 36, som misstänks vara en av Sveriges största drogimportörer och en anstiftare av grova våldsdåd på svensk mark.

Men kartläggningar av Aftonbladet visade nyligen att Birs, en enhet som lyder under Justitiedepartementet, har hela sju pågående ärenden där efterlysta brottsmisstänkta svenskar begärts utlämnade från Turkiet.

Kommer det här avtalet som ni har tecknat hjälpa till i det avseendet, blir det lättare att få de här personerna utlämnade?

– Det är ambitionen från vår sida att avtalet ska hjälpa oss på två sätt, dels att ha en bra relation med Turkiet i de frågor som Turkiet tycker är viktiga, det vill säga sådant som är relaterat till säkerhetshotande verksamhet i Turkiet, framför allt PKK. Och på svensk sida är vi intresserade av att stärka upp samarbetet i kampen mot organiserad brottslighet. Så det korta svaret på din fråga är ja, vi ser naturligtvis möjlighet att genomföra sådana här aktioner, säger Tobias Billström.

Tobias Billström under toppmötet i Vilnius.

Stöttar Turkiet

Avtalet med Turkiet är dock inte okontroversiellt.

Sverige har bland annat gått med på att aktivt stötta Turkiets försök att bli EU-medlem, en process som Moderaterna för två år sedan ville få EU att avbryta helt, bland annat eftersom ”Erdogan metodiskt fört Turkiet bort från EU”.

”Sverige binder sig nu att i det demokratiska Europa agera lobbyist åt en despot,” skriver Torbjörn Nilsson i SvD.

– För egen del tycker jag att avtalet är balanserat, och om Turkiet vill ha stöd när det gäller EU-frågor så har vi inga problem att lämna det naturligtvis, säger Tobias Billström.

– Men självklart är allt som rör ett EU-medlemskap frågor om en meritbaserad process. Det finns alltså tydliga och klara villkor som man måste uppfylla, och det måste också övriga medlemsstater i den europeiska unionen acceptera. Därför kan Sverige inte på egen hand driva en turkisk EU-medlemskapsprocess, och det är inte heller vad som har efterfrågats eller vad som står i avtalet, säger Tobias Billström.