Uppsalamordet: Skytt eller skyttar ännu på fri fot

NYHETER

Mannen sköts med flera skott i vad som beskrivs som en avrättning.

En man är anhållen men skytten eller skyttarna är fortfarande på fri fot.

Nu utreder polisen ett tänkbart motiv: hämnd.

– Vi har uppgifter om att offret varit misstänkt i ett annat ärende, säger åklagare Anne Sjöblom till Aftonbladet.

1 av 5 | Foto: Johan Nilsson / TT

Klockan 19.07 larmades polisen till Rapsgatan i köpkvarteren kring Ikea i Boländerna i Uppsala. Vid en restaurang hade en man i 40-årsåldern skjutis med flera skott i överkroppen.

Mannen fördes till sjukhus i en privatbil men hans liv gick inte att rädda, uppgav polisen på lördagskvällen. Mordet beskrivs som en avrättning, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Under söndagen berättade polisen att en man i 35-årsåldern är anhållen misstänkt för medhjälp till mordet.

– Han hämtades till förhör sent i går kväll och anhölls senare, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Mannen som är anhållen tros inte vara mördaren.

– Inget talar för att han är skytt, säger åklagare Anne Sjöblom till Aftonbladet.

– Men på vilket sätt han varit behjälplig i mordet vill jag inte uttala mig om i nuläget.

Åklagaren: Troligen flera vapen

Åklagaren uppger också att mannen med stor sannolikhet befunnit sig på mordplatsen. Utredarna arbetar dock efter att flera andra personer också ska ha varit på plats och direkt inblandade i det kallblodiga mordet.

Anne Sjöblom bekräftar att flera vapen som tros ha koppling till ärendet har tagits i beslag sedan skjutningen inträffade. Och att flera vapen kan ha använts av skytten eller skyttarna.

– Det finns omständigheter som talar för att flera vapen kan ha använts, säger Anne Sjöblom.

Aftonbladet skrev under lördagskvällen att ett tänkbart motiv kan finnas i den döde mannen i 40-årsålderns kriminella bakgrund. Något som åklagare Anne Sjöblom nu bekräftar.

Ett av motiven i utredningen är att det rör sig om hämnd.

– Vi har uppgifter om att offret varit misstänkt i ett annat ärende och att det kan vara en motivbild, det är ett tänkbart motiv, säger Anne Sjöblom.

– Men vi tittar också på andra motivbilder.

Efterlyser uppgifter om tyskskyltad Porsche

Den ihjälskjutne mannen var för flera år sedan misstänkt i ett uppmärksammat mordfall – mordet på en ledargestalt inom en kriminell gruppering – men frikändes.

Polisen efterlyser fortfarande uppgifter från allmänheten och ber om iakttagelser från området vid Cirkle K-macken på Rapsgatan i Boländerna. Främst uppgifter om en svart suv av modellen Porsche Cayenne som misstänks ha funnits vid mordplatsen.

– Det har visat sig vara en stulen bil som också varit falskskyltad, den har haft tyska registreringsskyltar, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Enligt Aftonbladets uppgifter kan Porschen vara skyttens, eller skyttarnas, flyktbil. Det ska bland annat ha hittats en pistol i handskfacket på bilen när den hittades kort efter mordet i närheten av brottsplatsen.

Åklagare Anne Sjöblom säger att alla uppgifter om fordon av den typen som rörts sig kring köpkvarteren i Boländerna är intressanta.

– Både iakttagelser före och efter mordet är intressanta i utredningen, säger Anne Sjöblom.

 

Fotnot: Polisen efterlyser alla iakttagelser av fordon liknande en Porsche Cayenne från mordkvällen. Uppgifter kan lämnas till 114 14.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Vapen