Brevet till föräldrarna delas av tusentals

1 av 2 | Foto: Privat
Martin Jörgensen delade brevet på Facebook.
NYHETER

Plötsligt en dag satt brevet utanför ett av klassrummen på Kildeväldskolan i Köpenhamn. Nu delas dess budskap över hela Danmark, skriver danska Tv2.

– Budskapet är så viktigt att jag vill dela det, säger Martin Jörgensen som fotograferat brevet till Aftonbladet.

”Vi vill påminna alla föräldrar om att det är hemma man lär sitt barn de magiska orden: goddag, vänligen, varsågod, ursäkta mig och tack!”

Så börjar brevet som tidigare i veckan dök upp utanför ett av klassrummen på Kildeväldskolan i Köpenmamn. Brevet är inspirerat av ett meddelande som tidigare delats på svenska skolor, med samma budskap. Det brevet i sin tur har inspirerats av en skola i Portugal.

Viktigt budskap

Martin Jörgensen, en av föräldrarna på den danska skolan, fotade brevet och delade det i ett Facebookinlägg. Inlägget har i skrivandets stund närmare 6000 gilla-markeringar och 13 200 delningar. Nu sprids dess budskap över hela Danmark.

– Jag har inget behov av att synas i media, men budskapet är så viktigt att jag vill dela det. För min sons och debattens skull, säger Martin Jörgensen till Aftonbladet.

”Det är också hemma man lär barnen att vara hederliga, inte ljuga, komma i tid, vara flitiga, vara solidariska och respektera sina vänner, de äldre och alla lärare”, fortsätter brevet vars upphovsperson fortfarande är okänd. Det avslutas:

”Här i skolan lär vi dem danska, matematik, historia, geografi, fysik, naturkunskap, engelska och idrott. Vi förstärker bara den uppfostran barnen får hemma av sina föräldrar.”

Politiskt aktuellt

Dessa tankar är aktuella även på högre ort i Danmark. Under måndagen diskuterades ämnet på ett toppmöte i Nordfyns kommun, där landets utbildningsminister Merethe Riisager och socialminister Mai Mercado närvarade. Där togs det upp huruvida föräldrar borde uppfostra sina barn bättre så att de är redo att ta emot undervisning utan strul när de kommer till skolan, skriver danska Tv2.

– Jag tycker att vi behöver nya villkor i skolan för bättre inlärning. Här är grunden hemifrån mycket viktig. Vi vill ju alla det bästa för våra barn, säger Martin Jörgensen.

ARTIKELN HANDLAR OM