Sifo: C fortsätter öka – tar från S

Foto: TT
Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S).
NYHETER

Centerpartiets ökning fortsätter – på Socialdemokraternas bekostnad. Det visar Sifos senaste väljarbarometer, som gjorts på uppdrag av Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.

I mätningen får Centerpartiet 11,8 procent stöd, vilket enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén bekräftar att uppgången som partiet haft sedan i början av året inte är tillfällig. I januari fick C 9,3 procent och ökningen nu är statistiskt säkerställd.

– De har etablerat en ny nivå. Vi är tillbaka i nittiotalet då de hade den här nivån senast. De gör intåg framför allt i Stockholm, säger Toivo Sjörén till TT.

Enligt Sjörén tar nu även C väljare från S.

– S har ju tidigare förlorat väljare till M och SD men nu ser vi att också C får S-väljare i samma grad.

Moderaterna får 20,4 procent i mätningen, jämfört med 21,9 procent i Sifos januarimätning. Förändringen är inte statistiskt säkerställd men sedan februari förra året har partiet tappat från 25,4. Det stora väljarraset efter att Moderaterna gjort sitt utspel om att vilja fälla regeringen med stöd av SD tycks dock ha avstannat.

Socialdemokraterna får 27,5 procent i mätningen, jämfört med januarimätningens 29,7 procent. Siffrorna är betydligt lägre än valresultatet 2014 på 31 procent.

Sverigedemokraterna får 16,8 procent i mätningen. Men SD:s stöd är väldigt svagt bland kvinnor med 7,1 procent medan var fjärde man, 25,9 procent, uppger att de skulle rösta på partiet.

Vänsterpartiets uppgång i ett antal Sifomätningar tycks ha stannat av och partiet får 6,9 procent.

Om mätningen var ett valresultat skulle Kristdemokraterna inte komma in i riksdagen med sina 3,6 procent. Liberalerna ökar marginellt och hamnar på 5,6 procent.

Förutom Centerpartiets ökning är inga andra förändringar statistiskt säkerställda i mätningen, som genomfördes 6–16 februari med 1 943 intervjuer.

ARTIKELN HANDLAR OM