Trollsajt sprider hat mot betalning

Foto: Bertil Ericson/TT
NYHETER

Mot betalning uppmanas privatpersoner att ringa framförallt journalister för att sprida hatiskt material.

Inspelningar sprids sedan på främlingsfientliga sajter.

– Det är ett växande problem, säger Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Göteborgs universitet.

En sajt som kallar sig Granskning Sverige är en av Sveriges största ”trollfabriker” som arbetar med att sprida högerpopulistisk främlingsfientlighet och propaganda, skriver Eskilstuna-Kuriren. I den virtuella fabriken försöker personer provocera fram känslomässiga svar och sedan publicera dem på nätet. Under falska identiteter lurar personer till sig intervjuer av journalister, politiker och opinionsbildare.

Sedan redigeras den inspelade intervjun och läggs ut på videosajten Youtube. Ofta är ljudklippen nedklippta för att framställa den intervjuade i så dålig dager som möjligt.

I granskningen av trollfabriken visar Eskilstuna-Kuriren att uppringare får betalt för att sprida sitt material. Den som får mer än 3 000 visningar på sitt klipp erbjuds 1 000 kronor i betalning. Administratörerna uppmanar privatpersoner att höra av sig och spela in samtal.

Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Göteborgs universitet, säger att ”intervjuerna” kan vara ett demokratiskt problem om journalister slutar svara när det ringer. Han säger att fungerande kommunikation bygger på respekt för varandra. Trots att den information som människor till största delen läser kommer från traditionella medier tror Strömbäck att trollfabriker är ett växande problem.

– Politiken blir alltmer polariserad och i många fall finns det ekonomiska motiv.

Granskning Sverige har också kopplingar till den främlingsfientliga sajten Fria tider. Deras webbplatser är på samma domän, har Widar Nord, Fria tiders grundare, som kontaktperson och formulerar frågor på samma sätt vid en intervju. En av sajtens administratörer, som kallar sig ”Erik”, avfärdar kopplingen.

– Hade vi varit en del av Fria tider hade de publicerat mycket mer av vårt material, säger ”Erik” till Eskilstuna-Kuriren.

Stiftelsen Expos researcher Jonathan Leman har under en tid kartlagt vilka personer, bland andra ”Erik”, som ligger bakom trollfabriken.

– De sprider antisemitism, rasnationalism, homofobi och islamofobi, säger Leman.

Enligt Expo har trollfabriken också kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och till andra organisationer i vit makt-miljön.

– Det här är en typ av verksamhet som behöver granskas, det här sprids och har ett inflytande i samhället på olika sätt. De är också makthavare, säger Jonathan Leman.

Jesper Strömbäck håller med och betonar att just hoten som ofta följer med trollen är särskilt allvarliga.

– På samma sätt som det är fel att kasta sten på blåljuspersonal är det fel att kasta hot på journalister för det kortsluter yrkesgruppens möjlighet att utföra sitt arbete.