USA

Kampen för att vända Trump-kaoset till succé

Av: 

Karin Ahlborg

NYHETER

WASHINGTON På tisdag väntar Donald Trumps stålbad.

I sitt tal i kongressen ska han vända kaos till framgång.

Hans stab arbetar hårt för att vända motvinden.

Motståndarna jobbar lika hårt för att omintetgöra den planen.

Donald Trump vid ett kampanjmöte.

Presidenten behöver en omstart och talet inför de folkvalda i Kapitolium är ett sånt tillfälle, skriver den oberoende nättidningen Politico.

Talet kommer att skrivas av Stephen Miller som också skrev installationstalet.

I motsats till det svepande och dystra ”America first”-talet kommer det att handla om specifikt politiska frågor utan att gå in på detaljer.

– Det är inte presidentens grej, han är inte en detalj-kille, säger en källa till Politico.

Räddat 4 000 jobb

Trump förväntas räkna upp de saker han anser sig ha åstadkommit redan och vända det som många betraktar som en kaotisk första månad till succé, punkt för punkt.

En huvudsak kommer att bli att hylla företag som it-teknikjätten Intel och luftkonditioneringsföretaget Carrier som enligt presidenten är utmärkta exempel på företag som tack vare hans politik nu bestämt sig för att utvidga sin verksamhet i USA istället för att flytta jobben till Mexiko.

Det handlar i runda slängar om knappt 4 000 jobb men ovärderliga för att understryka Donald Trumps uttalande om att han ”ärvde en sörja” av Barack Obama i fråga om jobb och ekonomi.

Flyttat bort Conway

För Donald Trump och hans stab är det av yttersta vikt att tvätta bort kaosstämpeln, som inte minst har åstadkommits av hans egen stab.

Ett drag har varit att flytta rådgivaren Kellyanne Conway bort från rampljuset och tevekamerorna, enligt en källa som CNN pratat med.

Det har förnekats av Conway själv.

De obesvarade frågorna om ryska kontakter, oron för vad som ska komma efter Obamacare och förvirringen angående inreseförbudet har inte bara drabbat Trump själv utan också de republikanska folkvalda ute i landet.

Rasande väljare har gått till verbala attacker mot sina representanter vid så kallade stadshus-möten.

Angripna republikander i publiken

Det fick presidenten att twittra: ”De så kallade arga massorna i somliga republikaners hemdistrikt är faktiskt, i stor utsträckning, planerade av liberala aktivister. Sorgligt!” och väcka än större ilska bland väljarna.

Det är bland andra de angripna republikanerna som sitter framför honom i Kapitolium på tisdag.

Därför arbetar Trumps stab hårt för att tisdagens tal ska träffa republikanerna rakt i hjärtat med fokus på sänkta skatter, säkerhet i landet, förbättrad infrastruktur och en annan slags sjukvård

Samtidigt arbetar demokraterna lika hårt. De vet var Trumps ömma punkt sitter och hur lätt han hugger på utkastade beten. I planeringen ingår att fundera ut vilka åhörare som ska bjudas in till Kapitolium.

Flyktingar och HBTQ-personer bjuds in

Det lutar åt flyktingar från muslimska länder och illegala invandrare som bott och arbetat länge i USA, som nu hotas av deportering, uppger en person som jobbar för demokraterna.

Till listan kan sannolikt också HBTQ-personer läggas, sedan Trump-administrationen dragit tillbaka de federala riktlinjerna för skolelevers rätt att använda den toalett eller omklädningsrum som passar bäst för det kön man identifierar sig med.

Det uppfattas som ett första steg att montera ner de rättigheter som gruppen uppnått under Obama.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter kaoset: Så ska Trump bli en vinnare igen

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Donald Trump

Kellyanne Conway

Barack Obama

Hbtq