Källor: USA överväger att lämna FN-organ

Foto: AFP
USA:s president Donald Trump.
NYHETER

USA överväger att lämna FN:s råd för mänskliga rättigheter, skriver nyhetssajten Politico och hänvisar till källor.

– Det har kommit flera frågor från utrikesminister Rex Tillersons kontor som tyder på att han överväger värdet i att USA är med i FN:s råd för mänskliga rättigheter, säger en tidigare tjänsteman vid utrikesdepartementet som är insatt i samtalen.

Något beslut är ännu inte fattat. Och det är inte troligt att USA lämnar rådet vid dess nästa möte. Men diskussionen är uppe på bordet, enligt Politicos källor. Ett slutgiltigt beslut kommer att fattas av USA:s FN-ambassadör Nikki Haley, utrikesministern Rex Tillerson och presidenten Donald Trump.

– Det har kommit flera frågor från utrikesministerns kontor som tyder på att han överväger värdet i att USA är med i FN:s råd för mänskliga rättigheter, säger en tidigare tjänsteman vid utrikesdepartementet som är insatt i samtalen, skriver nyhetstjänsten Omni, som först rapporterade om nyheten i Sverige.

Enligt President Donald Trumps rådgivare har FN-rådet tagit ställning mot Israel samtidigt som flera medlemmar i rådet är länder som Saudiarabien och Kina, som själva bryter mot mänskliga rättigheter.

Under George W. Bushs tid i Vita huset avstod USA från en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter med hänvisning till Israel-frågan, men har senare tagit en ledande roll i rådet, skriver Omni.

ARTIKELN HANDLAR OM