Tusentals resenärer drabbas av flygstrejk

NYHETER

Tusentals resenärer drabbas när markpersonal på flera stora flygplatser strejkar i dag, fredag.

– Det påverkar just nu ungefär 22 ankomster och avgångar till och från Arlanda, Bromma och Göteborg, säger Ulrika Fager på den statliga flygplatsoperatören Swedavias pressjour.

1 av 2 | Foto: P-O Sännås

De pågående flygstrejkerna i Berlin, och den kommande strejken bland markpersonal i Helsingfors i eftermiddag, påverkar tusentals flygpassagerare i Sverige.

Sedan tidigt i morse strejkar personal på Berlinflygplatserna Schönefeld och Tegel och klockan 15 i dag går även markpersonal vid Helsingfors flygplats Vanda ut i en strejk som ska vara i fyra timmar.

Strejken slår hårt mot Finnair som tvingas ställa in en tredjedel av sina flyg, omkring 100 avgångar. Nästan alla flyg från Berlin-flygplatserna kommer att ställas in, säger en talesperson för flygplatserna till Reuters.

Swedavia, som sköter flera flygplatser i Sverige, meddelar att 22 avgångar drabbas hittills: tolv mellan Arlanda och Berlin, sex mellan Göteborg och Helsingfors och Berlin, och fyra mellan Bromma och Helsingfors.

Även på Köpenhamns flygplats Kastrup påverkas 22 ankomster och avgångar till och från Berlin och Helsingfors, enligt presstjänsten.

– Det viktigaste är att resenärerna kontrollerar med sitt flygbolag och sin resebyrå och följer informationen där vad som gäller, säger Ulrika Fager på Swedavias pressjour.

”Är olyckligt”

Några flygbolag som påverkas är Air Berlin, Norwegian, Lufthansa, Easyjet och Ryanair.

– Självklart är det olyckligt att det drabbar resenärerna, säger Fager.

För SAS del påverkas i nuläget fem avgångar, bland annat från Arlanda och Oslo.

– Det är 1 200 passagerare totalt som påverkas. Där erbjuder vi våra passagerare att boka om sig, alternativt ge återbetalning till dem som hellre föredrar det, säger Fredrik Henriksson vid SAS pressjour.

Strejk i 25 timmar

Strejken i Finland är planerad att vara i fyra timmar men i Berlin pågår den fram till klockan 05 på lördagen.

Och följdförseningar är att vänta efter strejken är avblåst. Berlins två flygplatser hanterar omkring 500 flighter per dag. Sedan några veckor tillbaka har arbetstvisten redan orsakat mer än 300 inställda flyg.

ARTIKELN HANDLAR OM