Drar tillbaka Trumps sjukförsäkringsreform

NYHETER

WASHINGTON. Donald Trump och talmannen Paul Ryan har dragit tillbaka förslaget om den nya sjukförsäkringsreformen som var tänkt att ersätta Obamacare.

Ansträngningarna för att få till stånd en ny lag uppges just nu vara över.

– Jag har under det senaste ett och ett halvt året sagt att det bästa vore att låta Obamacare explodera, säger presidenten.

Foto: J. Scott Applewhite / AP TT / NTB SCANPIX
Trump i Kapitolium tidigare under fredagen. Presidenten försökte förgäves övertyga motsträviga republikaner att rösta för hans nya sjukvårdsreform.

Att riva upp och ersätta Obamacare var ett av Donald Trumps viktigaste vallöften.

Samtidigt som omröstningen om den nya sjukförsäkringsreformen skulle ha börjat på fredagskvällen svensk tid kom beskedet att den ställts in – presidentens läger har inte lyckats övertyga tillräckligt många republikaner i kongressens representanthus.

– Vi drog precis tillbaka det (förslaget), sa president Donald Trump efter att själv ha ringt upp Washington Posts Robert Costa.

Enligt Washington Post säger Trump att förslaget till ny sjukförsäkringslag inte kommer att komma upp igen inom den närmaste framtiden – ansträngningarna för att få till stånd en ny sjukförsäkringslag är just nu över.

Till reportrar säger Trump att hans läger ”kom väldigt nära” och att det saknades mellan tio och femton röster för att få igenom förslaget.
Presidenten säger att han tror att Affordable Care Act, mer känd som Obamacare, snart kommer att ”explodera” och att Demokraterna då kommer att tvingas förhandla fram ett nytt förslag med Republikanerna.

– Jag har under det senaste ett och ett halvt året sagt att politiskt vore det bästa att låta Obamacare explodera, vilket det just nu gör.

”Kom nära men inte hela vägen”

Presidenten påpekar även att han inte klandrar talmannen Paul Ryan, som beskrivs som arkitekten bakom det nya lagförslaget.

– Jag pratade nyss med presidenten och sa att jag tycker att det bästa vore att dra tillbaka förslaget och han höll med, säger Paul Ryan under en pressträff.

– Nu behöver vi tid på oss för att reflektera över vad vi kunde ha gjort bättre. Jag är stolt över reformen vi tog fram, den skulle förbättra livet för många.

När Demokraterna senare höll en kort pressträff sa Nancy Pelosi, partiets ledare i representanthuset, att det är en fantastisk dag för USA.
– Det här är en seger för det amerikanska folket.

Förhandlat med konservativa

Donald Trump har den senaste veckan försökt övertyga skeptiska republikanska ledamöter, framför allt det så kallade frihetsutskottet. De konservativa ledamöterna i utskottet tycker att det nya förslaget var för likt Obamacare och vill se mindre statligt inflytande över människors liv. För att blidka dem hade flera justeringar och tillägg gjorts till det nya förslaget.

Omröstningen skulle först ha ägt rum på torsdagen, men när det stod klart att stödet bland ledamöterna inte var tillräckligt stort för att American Health Care Act skulle kunna gå igenom meddelades att omröstningen flyttats till i dag, fredag.

Ställde ultimatum

Sedan dess har Donald Trump ställt ett ultimatum till de republikaner i representanthuset som var emot förslaget: Antingen röstar ni ja till den nya sjukförsäkringsreformen, eller så får ni leva med Obamacare.

Men på fredagskvällen svensk tid stod det klart att taktiken inte fungerat.

ARTIKELN HANDLAR OM