”Lagen kan behöva skärpas”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Justitieminister Morgon Johansson öppnar för att skärpa terrorlagstiftningen.

– Det norska exemplet är intressant, säger han.

Justitieminister Morgon Johansson.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Justitieminister Morgon Johansson.

Efter fredagens lastbilsattack har bland andra terrorforskaren Magnus Ranstorp förespråkat trafikhinder i form av stora betongsuggor, vilket finns på Strøget i Köpenhamn.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att attacker med fordon mot en folkmassa är svåra att värja sig mot.

– Det är klart att man kan alltid prata om hur de fysiska hindren på gatorna ser ut. Men så länge man har ett öppet samhälle med en stadskärna där man ska kunna röra sig på gatorna så är det här en av de svåraste attackerna att skydda sig mot.

”Ökad bevakning”

Den största möjligheten att stoppa ett terrordåd finns innan, genom underrättelsearbete, menar han.

– Det handlar om att upptäcka individer i tid. Där jobbar säkerhetspolisen och polisen mycket intensivt. Vi har för några år sedan utvidgat säkerhetspolisens möjligheter att få signalspaningsinformation från FRA, för att ha ökad bevakning på de grupper som kan utgöra ett hot.

”Har gått längre i lagstiftningen”

I Sverige har terrorlagstiftningen stärkts genom en kriminalisering av terrorresor och finansiering av terrorism. Men i Norge är även samröre med terrorlistade organisationer och deltagande i väpnad konflikt kriminellt och Norge har med större framgång än Sverige lyckats gripa och döma misstänkta terrorister.

– Jag vill gärna titta på det norska exemplet. De har i en del fall gått längre i lagstiftningen än vi gjort. Det handlar bland annat om detta med deltagandebrottet, säger Morgan Johansson.

En utredning om skärpningar av terrorlagen pågår.

– Lars Werkström har lämnat ett betänkande. Jag är öppen för att göra ytterligare förändringar om det skulle behövas.

Publicerad:

LÄS VIDARE