Miljöchefen: ”Koldioxid inte främsta orsak till global uppvärmning”

NYHETER

Donald Trumps miljöskyddschef Scott Pruitt tror inte att koldioxid är den primära orsaken till den globala uppvärmningen.

Uttalandet går tvärtemot miljömyndighetens egna offentliga hållning.

”Koldioxid är den primära växthusgas som bidrar till klimatförändringarna”, står det på myndighetens webbplats.

Foto: Melissa Phillip / TT NYHETSBYRÅN

Det var i tv-kanalen CNBC:s program Squawk box som Scott Pruitt, chef för den federala miljöskyddsmyndigheten Environmental Protection Agency (EPA), fick frågan om han tror att det är bevisat att koldioxid är den växthusgas som har främst påverkan på klimatet.

– Nej, inledde Pruitt sitt svar.

Han utvecklade sedan:

– Jag tror att det är mycket svårt att med precision mäta mänsklig påverkan på klimatet och det finns enorm oenighet angående hur mycket vi påverkar, så nej, jag håller inte med om att det (koldioxid, reds anm) är den främsta bidragande faktorn till global uppvärmning.

Pruitts uttalande går dock rakt emot EPA:s officiella hållning. På myndighetens webbplats står det klart och tydligt: ”Koldioxid är den primära växthusgas som bidrar till klimatförändringarna”.

Klimatförnekare

Även federala rymdfartsmyndigheten NASA och hav- och atmosfärorganet National Oceanic and Atmospheric Administration uppger i olika uttalanden att koldioxid bidrar till global uppvärmning.

Det är dock ingen hemlighet att Pruitt, som tidigare var justitieminister i delstaten Oklahoma, är en enträgen klimatförnekare och har nära band till både olje- och gasmarknaden. Redan när han utnämndes av Trump höjde många på ögonbrynen, eftersom Pruitt länge stridit mot ex-presidenten Obamas miljöpolitik och bland annat stämt myndigheten han nu ansvarar för. Pruitt har själv kallat sig ”en ledande lobbyist mot EPA:s aktivistagenda”.

Påhitt av Kina

President Trump har kallat klimatförändringar för ett påhitt skapat av Kina.

Han har också varit tydlig med att han vill minska myndighetens inflytande rejält, och hellre satsa på den kolindustri där många amerikaner förlorat sina jobb när industrierna tvingats ställa om efter Obamas hårdare miljöregler.

”Inte kvalificerad”

Demokratsenatorn Brian Schatz från Hawaii, som också är biträdande ordförande för senatens klimatarbetsgrupp, kritiserade Pruitt efter tv-framträdandet i går:

– Någon som förnekar över hundra år av etablerad forskning och fakta är inte kvalificerad att vara chef över EPA. Nu, mer än någonsin, måste senaten stå upp mot Scott Pruitt och hans farliga åsikter, uppgav Schatz i ett uttalande.