Forskare: Poolen kan innehålla 75 liter urin

Foto: TT/Montage
Bilderna har inget samband med texten.
NYHETER

Oroväckande många lämnar inte bassängen när naturen kallar. Simbassänger innehåller stora mängder urin, och bubbelpooler är ännu värre. Det visar en ny kanadensisk studie, skriver The Guardian.

Du som besöker badhuset ofta kanske vill sluta läsa här. Forskare i Kanada har nämligen nyligen bekräftat det många redan misstänkte: oroväckande många kissar i simbassängen.

Letade efter sötningsmedel

Forskargruppen tog prover i 31 olika pooler och bassänger i två kanadensiska städer. I vattenproverna letade de efter spår av acesulfamkalium, ett sötningsmedel som ofta används tillsammans med aspartam i bland annat lightdrycker, godis och glass. Medlet passerar genom kroppen oförändrat och passade därför studiens syfte.

Det visade sig att sötningsmedlet fanns i alla deras prover – ibland i 570 gånger högre koncentration än i vanligt kanadensiskt kranvatten. Genom att jämföra koncentrationen av sötningsmedel i vattenproverna med den genomsnittliga mängden sötningsmedel i kanadensiskt urin kunde de räkna ut ungefär hur mycket urin som fanns i varje bassäng.

Bubbelpoolerna värst

Tre veckors återkommande studier visade att en simbassäng på 830 000 liter (ungefär en tredjedel så stor som en olympisk bassäng) innehöll 75 liter urin – lika mycket som ryms i en medelstor soptunna. En bassäng som var hälften så stor innehöll 30 liter urin.

Studiens resultat kanske kommer som en ovälkommen nyhet för simmare, men de kan åtminstone glädja sig åt en sak – bubbelpoolerna var värre. Koncentrationen av urin i en hotell-jacuzzi som forskarna studerade var mer än 3 gånger högre än i den värsta simbassängen.

– Vår studie ger ytterligare bevis på att folk faktiskt kissar i allmänna bassänger och bubbelpooler. Vi vill använda studien för att informera om lämplig bassänghygien, säger studiens huvudförfattare Lindsay Blackstock till The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM