Kim Jong-nams kropp överlämnad till Nordkorea

1 av 3 | Foto: AFP
Kim Jong-nam
NYHETER

Lönnmördade Kim Jong-nams kropp har överlämnats till Nordkorea.

Kistan transporterades tillsammans med tre nordkoreaner som var misstänkta för delaktighet i mordet.

– Kroppen tillhörande den nordkoreanska medborgaren som dog i Malaysia samt relevanta nordkoreanska medborgare har i dag återvänt till Nordkorea via Peking, säger Lu Kang vid Kinas utrikesdepartement.

I februari lönnmördades Kim Jong-nam med nervgift på Kuala Lumpurs internationella flygplats i Malaysia.

Nu är hans kropp överlämnad till Nordkorea tillsammans med tre nordkoreaner som utredarna i Malaysia misstänker har varit delaktiga i mordet och som man velat förhöra.

Enligt Reuters färdades de tre nordkoreanerna, som tidigare ska ha gömt sig på Nordkoreas ambassad i Malaysia, i samma plan som kistan.

– Kroppen tillhörande den nordkoreanska medborgaren som dog i Malaysia samt relevanta nordkoreanska medborgare har i dag återvänt till Nordkorea via Peking, säger Lu Kang vid Kinas utrikesdepartement enligt AFP.

Utfärdade dödsorder mot halvbrodern

Efter mordet riktades misstankarna snabbt mot regimen i Nordkorea. Kim Jong-nam var halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-un som enligt tidigare uppgifter utfärdat en stående dödsorder riktad mot honom.

En kvinna från Indonesien och en kvinna från Vietnam är formellt misstänkta för mordet på Kim Jong-nam men de misstänks ha varit duperade av nordkoreanska agenter, skriver Reuters.

Mordet på Kim Jong-nam blev även startskottet på en diplomatisk kris mellan Nordkorea och Malaysia.

Diplomater hölls fångna i Nordkorea

I utbyte mot överlämnandet av kroppen fick nio malaysiska medborgare – diplomater med familjemedlemmar – som hållits fångna i Nordkorea komma hem till Malaysia.

ARTIKELN HANDLAR OM