Lägger ner affären – efter fyra rån på en månad

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Amir Burhani, 35, lämnade Malmö för att öppna en närbutik i lilla Svedala.

Men efter fyra rån på mindre än en månad stänger familjen sin affär.

– Vi orkar inte mer, säger han till Aftonbladet.

Fyra rån på en månad.

Det har familjeföretaget bakom närbutiken på Norra tvärgatan i Svedala fått utstå.

Nu stänger 35-åringen ner sin affär för gott.

– Man orkar inte driva verksamheten på det här viset. Det går inte. Man blir utsatt hela tiden för rån eller hot, säger han.

Familjen flyttade från Malmö till Svedala för ett år sedan och under den första tiden gick allt bra.

– Vi lämnade Malmö för vi tyckte att det hade blivit så oroligt där. Så vi flyttade hit och startade verksamheten i Svedala. Butiken blev bättre och bättre och vi fick stamkunder, säger han.

Men för en månad sedan drabbades Amir Burhani av det första rånet – en maskerad man som hotade till sig pengar med kniv – och kort därefter utsattes de på nytt, av en gärningsman med vapen.

Efter den senaste månadens serie av väpnade rån har Amir Burhani fått nog.
Foto: Patrick Persson/Sydsvenskan -TT
Efter den senaste månadens serie av väpnade rån har Amir Burhani fått nog.

– Ingen vill jobba här. De känner sig inte trygga i att stå i butiken. En av dem slutade direkt efter ett rån och en annan anställd har blivit drabbad två gånger och är sjukskriven fortfarande, säger Amir Burhani.

I måndags vid 13.30-tiden rånades närbutiken för fjärde gången inom loppet av mindre än en månad. En man iklädd mc-hjälm och handskar hotade en anställd med vapenliknande föremål och stal sedan cigaretter.

Amir Burhani lider med kunderna i området som vant sig vid en affär där de kan köpa mjölk och andra förnödenheter. Dessutom försvinner något av det liv och rörelse som en affär för med sig i ett område.

– Det är jättetråkigt. Många som bor här i området har varit glada över butiken, särskilt gamlingar som inte kan ta sig till större affärer, säger Amir Burhani.

Amir Burhani säger att han och personalen har misstankar om en person som kan vara skyldig till flera av angreppen mot affären. Övervakningsfilmer är överlämnade till polisen som ännu inte gripit någon misstänkt.

”Blir tufft”

Eftersom det inte finns några vittnen trampar polisen vatten i utredningen.

– Vi håller på och jobbar med det. Det pågår en förundersökning och åtgärder. Jag vet att butiksägaren känner sig frustrerad över att han tycker sig veta vem rånaren är, men vi måste kunna lagföra den eller de som har gjort det här, säger kommunpolis Janne Nilsson, till Sydsvenskan.

Amir Burhani med familj har dock fått nog och i fredags höll man öppet för sista dagen – trots att sex månader återstår av hyreskontraktet. I stället koncentrerar familjen sig nu på sin andra jouraffär som är belägen i Lomma.

När Aftonbladet pratar med Amir Burhani håller familjen på och tömmer affären.

– Det kommer att bli väldigt tufft. Jag har fått låna lite pengar för att kunna klara allt just nu. Men att hålla öppet är inte ett alternativ. Det är omöjligt att hålla någon arbetsmiljö här.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%