Paris

Nya bilder – 75 år efter dagen D

Av: 

TT

General Phillippe Leclerc, andra till höger, står med en tillfångatagen tysk officer på sin vänstra sida, efter befrielsen av Paris, augusti 1944
General Phillippe Leclerc, andra till höger, står med en tillfångatagen tysk officer på sin vänstra sida, efter befrielsen av Paris, augusti 1944
Amerikanska soldater i Paris med Eiffeltornet i bakgrunden efter befrielsen av Paris, augusti 1944.
Landstigningen på en strand under dagen D, den 6 juni 1944, i Frankrike.
Amerikanska soldater marscherar tillsammans med stridsfordon längs Champs-Élysées efter befrielsen av Paris i augusti 1944.
Franska kvinnor ler åt amerikanska soldater efter befrielsen av Paris i augusti 1944.
Amerikanska trupper kör igenom en fransk stad under andra världskriget.
George Stevens fotograferar från en av båtarna under D-dagen, 6 juni 1944.
Tomhylsor ombord på en av båtarna utanför frankrikes kust på D-dagen, 6 juni 1944.
En fransk kvinna håller vapen samtidigt som hon ser på när amerikanska soldater passerar efter befrielsen av Paris, augusti 1944.

NYHETER

Den 6 juni 1944, dagen D, landsteg de allierade styrkorna vid Normandies kust i Frankrike. Inför 75-årsjubileet av händelsen har nya färgbilder som visar det historiska ögonblicket upptäckts.

Över 150 000 soldater, från USA, Storbritannien och flera av de andra allierade länderna, landsteg längs en åtta mil lång kuststräcka i det då tyskockuperade Frankrike. Dagen D eller D-dagen, som dagen har kommit att benämnas, kom att förändra en hel kontinent. Regissören och filmfotografen George Stevens var på plats på en av båtarna utanför Frankrikes kust för att dokumentera den historiska dagen och dess efterspel. Vid sidan av sitt dokumentärfilmande filmade han även för personligt bruk, med färgfilm. Ett material som nu har hittats av hans son.

– Man har ju tidigare sett de här händelserna i svartvitt. Men när man ser det i färg så känns det plötsligt som att det är någonting som händer nu, säger George Stevens son, George Stevens Jr, till nyhetsbyrån AP.

Hittades av slump

Han berättar att han hittade filmen av en slump efter det att hans far hade gått bort.

– Jag satt alldeles ensam, när skärmen fylldes med bilder från en grå dag med hårt väder. Bilderna visade stora fartyg och spärrballonger. Jag kom fram till att det måste vara D-dagen och att jag antagligen är den första, bortsett från de som var på plats, att se detta i färg, säger George Stevens Jr till AP.

Några av bilderna, som är tagna med en 16-millimeters filmkamera, visar vyer från båtarna utanför den franska kusten och de soldater som arbetade på båtarna. Andra visar glada och jublande personer på Paris gator efter att staden befriats i augusti 1944.

Gunnar Åselius, professor i historia på Försvarshögskolan, poängterar att det är just färgen som gör att bilderna sticker ut.

– Det ger en förståelse för att det här har hänt på riktigt, och bara för 75 år sedan. Det är i stort sett bilder som vi skulle kunna ha på vår egen mobiltelefon, om vi hade varit där, säger Gunnar Åselius.

Bild av krig

Han beskriver att många av bilderna visar, likt vad man tidigare sett, glada och jublande civila.

– Det som inte så ofta fastnade på bild, men som hände, är den massiva förstörelsen i Normandie. Det är flera medeltida städer som i stort sett maldes till grus under de här striderna. Man kan tänka när man ser på de franska civila att alla kanske inte alls är så lyckliga. Då de lever mitt i det, och tänker på hur mycket som slagits sönder, säger han.

Gunnar Åselius poängterar att likt många andra bilder från andra världskriget så är det bara den ena sidan som är dokumenterad. Tyskarna finns i stort sett bara dokumenterade som fångar.

– Motståndet som tyskarna uträttade var bitvis mycket effektivt. Så pass effektiv att mycket av det svenska moderna kustförsvaret bygger på tyskarnas försvar i Normandie, säger Åselius.

Han beskriver att det viktiga historiskt med D-dagen inte var att tyskarna besegrades, utan var järnridån skulle komma att dras.

– Att tyskarna skulle besegras var nästan klart innan. Men nu kom järnridån att dras vid Elbe i stället för kanske vid Engelska kanalen eller Rehn, säger Gunnar Åselius.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Paris