Rånet kan ge förklaringen till 12-åringens död

Av: Michael Wagner

Publicerad:

GÖTEBORG. Den mordmisstänkte 13-åringen rånades kort innan 12-årige Amir dödades.

En prövning i domstol kan ge svar på hur händelserna hänger ihop.

– Vi tar ställning till om en bevistalan är lämplig när hela undersökningen är klar, säger försvararen David Breitfeld.

Parallellt med utredningen kring mordet på 12-årige Amir i Kortedala, Göteborg håller åklagaren Mats Ihlbom även på att slutföra förundersökningen kring ett rån där den mordmisstänkte 13-åringen är målsägande (som brottet begicks mot).

– Rånet skedde en stund innan mordet på samma plats ungefär. Men det råder även förundersökningssekretess här. Jag går inte in på några detaljer, säger Ihlbom.

En tidigare anhållen 16-åring är fortsatt misstänkt för rånet och en 14-åring har varit intagen på förhör.

Finns det något i förundersökningen kring rånet som ger er en förklaring till varför 13-åringen dödade 12-åringen?

– Vi har en klar bild i utredningen av vad som har hänt och varför, säger Mats Ihlbom. De båda förundersökningarna utreds i samma ärende hos oss, så mycket kan jag säga.

Åklagaren genomför sin undersökning men kan inte väcka åtal mot 13-åringen (eftersom han är under 15 år). Socialstyrelsen, socialtjänsten eller någon av de anhöriga kan däremot begära en så kallad bevistalan så att ärendet avgörs i domstol.

Något som åklagaren gärna ser.

– Just nu har vi ingen uppfattning i frågan om bevistalan. Det krävs ett fullständigt bevisunderlag och en färdig förundersökning innan vi tar ställning, säger den mordmisstänkte 13-åringens försvarare David Breitfeld. 

– Ur ett allmänt perspektiv är något som är prövat i domstol säkrare än något som inte är prövat där. 

För 13-åringens försvarare är det också viktigt att båda utredningarna, det misstänkta mordet och rånet, slutförs innan han tillsammans med sin klient och de anhöriga tar ställning till om man ska begära en bevistalan.

– Utredningarna är definitivt kopplade till varandra. Min klient har blivit utsatt för ett otäckt och fult brott tidigare på dagen, säger David Breitfeld. 

Publicerad:

LÄS VIDARE