Uppsala

Därför blev det ingen hönsskit i Uppsala

Av: 

Magnus Jansson Klarin

NYHETER

I Lund valde kommunen att både stängsla in och gödsla stadsparken med hönsskit för att stoppa eventuella valborgsfirare.

I Uppsala nöjde man sig med några skyltar i parkerna. En taktik som inledningsvis fick kritik, men som visade sig fungera.

Skyltarna i parkerna och den gemensamma kampanjen om att ”festen är inställd” verkar ha fungerat i Uppsala. Trots det fick kommunen skarp kritik av bland annat Aftonbladets läsare för att man struntade i hönsskiten.

– Vi valde en annan strategi än Lund. Men framförallt beror det ju på att Lund har en enda stor park där firandet, som för övrigt är mindre än i Uppsala, är koncentrerat till en plats, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande som var nöjd när Uppsalaborna valde att hålla sig hemma.

– Det är blandade känslor förstås. Men jag är stolt över att folk faktiskt följer rekommendationerna och tar ansvar för sig själva – och för andra. Det är faktiskt solidaritet i praktiken.

Skyltarna som skulle få Uppsalaborna att tänka till.

Firandet mer utspritt i Uppsala

Enligt Erik Pelling hade det heller inte varit möjligt att stängsla in och gödsla parkerna i Uppsala.

– I Uppsala är firandet utspritt över många parker. Stänger vi av här har vi fem-sex ytterligare parker där firandet kan ta vägen. Och så har vi också studentbostadsgårdarna i de olika studentområdena, där man också kan fira, så det är inte lika lätt att spärra av och gödsla i Uppsala, säger Erik Pelling och fortsätter.

– Det är bättre att fokusera på information och på att folk ska ta sitt ansvar, och så här långt på valborg så verkar det fungera. Normalt vid den här tiden så är det fullt med folk här, tusentals människor, men nu är det glest. Jag får rapporter från hela stan och det verkar vara så hr överallt.

Tomt i Uppsala parker på valborg 2020.

Kommunen hoppas på tidernas firande 2021

Uppsalaborna får nu väntat ytterligare ett år på att få fira sista april, och då hoppas Erik Pelling på ett rejält firande.

– Det är klart att det ska vara fest på valborg i Uppsala, och jag hoppas verkligen att vi kan ta igen det här 2021, då ska det bli tidernas valborgsfirande i Uppsala.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Johan Lindén, biträndande polisinsatschef, hade inte mycket att göra i Ekonomikumparken.
Publisert:

LÄS VIDARE

Gödsellukten ska stoppa valborgsfirandet

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Parker

Valborg

Coronaviruset

Studentliv