HD-beslut om misstänkt McCann-mördare väntas

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2020-06-27

Madeleine McCann. Arkivbild.

Tysken som misstänks ha mördat Madeleine McCann sitter för närvarande av ett fängelsestraff för narkotikabrott i Kiel. Nu vill han släppas i förtid. Tyska HD har kopplats in – men det mesta tyder på att mannen blir kvar bakom lås och bom.

Beskedet slog ned som en bomb.

I början av juni meddelade åklagare i tyska Braunschweig att en 43-årig tysk man utreds för mordet på Madeleine McCann, en treårig brittisk flicka som försvann spårlöst under en semester i Portugal 2007. Fallet har berört människor i hela världen och beskedet väckte nytt hopp om en lösning.

Nu har den misstänkte mördaren – som tidigare är dömd för sexualbrott mot barn och för närvarande sitter fängslad för ett narkotikabrott – ansökt om att släppas i förtid, i stället för våren 2021 då hans straff löper ut. Eftersom de två tyska domstolar som befattat sig med fallet inte kan komma överens om vem som har rätt att besluta i frågan, har fallet hamnat hos Högsta domstolen i Karlsruhe, som ska avgöra vilken instans som är ansvarig. Beslut väntas i nästa vecka.

Oavsett vilket beslut som fattas – och av vilken domstol – så är det enligt tyska Der Spiegel osannolikt att 43-åringen släpps på fri fot. Han har nämligen också dömts till sju års fängelse för våldtäkt mot en 72-årig kvinna på Algarvekusten 2005, en dom som dock inte vunnit laga kraft än. En annan möjlighet är att han häktas med hänvisning till flyktrisken.

Tyska åklagare säger sig vara övertygade om att McCann är död.

PODD Fallet Maddie McCann

Om ett försvinnande som skakade världen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen