Franskt kattmysterium löst efter 30 år

avTT

Foto: Fred Tanneau/AFP/TT
I mer än 30 år har katten Gustaf hemsökt franska stränder.

I mer än 30 år har katten Gustaf hemsökt franska stränder. Gång på gång har telefoner i form av den feta och spydiga katten spolats upp. Nu har mysteriet fått en förklaring.

– Vår grupp har funnits i 18 år och varje gång vi städat stranden har vi hittat bitar av Gustaf-telefoner, säger Claire Simonin, ordförande för en lokal städgrupp i Bretagne.

Lokalbefolkningen har länge misstänkt att en skeppscontainer på vift ligger bakom kattinvasionen, men det var inte förrän en person berättade att han hittat containern efter en storm på 1980-talet som den gick att hitta.

Containern satt fastkilad i en grotta som delvis låg under vatten, men gick att nå vid lågvatten. Claire Simonin berättar om den riskfyllda expeditionen:

– Vi hittade en 30 meter djup spricka och längst ner på botten fanns resterna av en container. Under klippblocken vid mynningen hittade vi 23 kompletta telefoner. De var överallt.

Men mysteriet är fortfarande inte helt löst. Ingen vet varifrån containern kommit, om bara en fallit överbord eller om det varit flera.

Katten Gustaf dök först upp som seriefigur 1978. Sedan dess har det gjorts en tv-serie, en film och mängder med prylar med den lasagneälskande katten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katter

Frankrike