Nytt offer för coronasmittan – totalt sju döda

Ytterligare en svensk har dött efter att ha smittats av coronaviruset. Totalt har nu sju personer avlidit av covid-19.

Det sjunde dödsfallet bekräftades i Region Sörmland under måndagen. Det rör sig om en äldre multisjuk person, enligt ett pressmeddelande.

Utöver den nu avlidna personen har ytterligare fyra personer bekräftats smittade i regionen, som totalt har 33 fall hittills. Samtliga har milda sjukdomssymtom.

Sedan tidigare får en person intensivvård på ett av regionens sjukhus.

Av de tidigare bekräftade dödsfallen var fem i Region Stockholm och ett i Västra Götaland.

Högisoleringsrum på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.
Högisoleringsrum på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.

Över tusen drabbade

Totalt 1 059 personer har bekräftats smittade av viruset i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Samtliga som har avlidit är äldre personer med bakomliggande sjukdom.

Att hålla koll på exakt hur många som är smittade är dock inte längre Folkhälsomyndighetens prioritet, meddelade statsepedemiolog Anders Tegnell förra veckan.

– Vi kommer inte längre diskutera om vi har 458 eller 562 fall. Utan i stället hur stora delar av Sverige som är drabbat och hur hårt drabbade de är.

Genrebild. Sjuktransport utanför Hallands sjukhus.
Genrebild. Sjuktransport utanför Hallands sjukhus.

I stället riktar smittskyddsarbetet in sig på att identifiera vilka som drabbas hårdast av sjukdomen, men framför allt att undvika en överbelastning av sjukvården.

Äldre har länge pekats ut som en riskgrupp och på en presskonferens under måndagen lyfte Tegnell fram betydelsen av att skydda just den gruppen.

– Det här med de äldre är jätteviktigt. Har du symtom: hälsa inte på äldre släktingar.

Han uppmanar nu människor att hjälpa sina äldre anhöriga så gott det går. Det kan bland annat handla om att köpa mat eller att ringa oftare.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I fredagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE