Kina oroas för smitta utifrån

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TT

Antalet rapporterade coronavirusfall utanför Kina överstiger nu antalet inom landet enligt flera sammanställningar. Kina försöker skärpa rutinerna för att hejda "återimport" av sjukdomen.

Kina, där coronaviruset tros ha haft sitt ursprung i slutet av förra året, har fortfarande fler bekräftade fall än något annat land – över 80 000.

Men samtidigt som antalet nya fall minskar i Kina ökar de drastiskt i andra länder. I Italien har till exempel hittills runt 25 000 fall rapporterats och i Iran handlar det om ungefär 14 000.

Skärpt karantän

Efter att kraftigt ha begränsat smittspridningen inom Kina är man från myndighetshåll nu orolig för att smittan förs in från utlandet. Kinesiska myndigheter uppger att under de senaste dagarna har fler fall av coronaviruset upptäckts hos personer som kommit till landet, än vad som har upptäckts hos landets invånare.

Bland annat i Peking skärps därför rutinerna för resenärer. De som anländer från utlandet hälsoundersöks och skickas sedan till speciellt utsedda boenden, där de själva måste bekosta två veckors karantän, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Regeln om karantän är inte ny, men tidigare har resenärerna fått sköta den själva hemma, en möjlighet som nu förbehålls några få speciellt utsatta grupper.

Under måndagen har sex fall från andra länder bekräftats i Peking, enligt det statliga tv-bolaget CCTV.

Många tillfrisknade

Tv-bolaget rapporterar också att ett flygplan skickats för att hämta hem medborgare till Zhejiang-provinsen från Italien, som betraktas som ett högriskområde på grund av fortsatt virusspridning.

Över 3 000 personer har hittills avlidit i Kina på grund av coronaviruset. Men av de över 80 000 som har smittats har de flesta tillfrisknat och i dagsläget är färre än 10 000 smittade i Kina.

Globalt har över 6 500 personer avlidit till följd av coronaviruset, enligt statistik sammanställd av bland andra Johns Hopkins University i USA , och med 268 avlidna under ett dygn har Italien gått förbi Kina i den bekräftade toppnoteringen för antalet döda under en dag.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE

Publicerad: