Upptäckte 40 000 munskydd i förrådet – åkte direkt till Sahlgrenska

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

Sedan 2007 har 40 000 munskydd legat i ett förråd på Ikea.

Men när en anställd snubblade över den bortglömda skatten – packade han bilen full och åkte raka vägen till Sahlgrenska.

– De blev överlyckliga, de hade bara en halv kartong kvar, säger Johan Andersson.

Johan Andersson på Ikea kom ihåg att de hade en stor mängd munskydd
Foto: Privat
Johan Andersson på Ikea kom ihåg att de hade en stor mängd munskydd

För ungefär tretton år sedan köpte Ikea in ett stort lager med handsprit och munskydd i förebyggande syfte i samband med fågelinfluensan. Sedan dess har munsskydden legat mer eller mindre bortglömda i ett förråd på Ikea i Kållered.

Under coronakrisen har bristen på munskydd bland annat lett till att varan auktioneras ut till skyhöga priser på andrahandssajter.

Men när logistikchefen Johan Andersson i går läste om den stora bristen på munskydd inom sjukvården, drog han sig till minnes förrådet.

”Ren instinkt”

– Jag kom på att vi har ju massa munskydd här som helt enkelt glömts av. Jag handlade på ren instinkt: åkte till jobbet imorse, packade bilen full och åkte rakt till akutmottagningen på Sahlgrenska, säger Johan och fortsätter:

– De blev överlyckliga, de hade bara en halv kartong kvar. De fick typ 40 000 munskydd, alla kartonger vi hade. Jag sa bara ”gör vad ni vill med dem”.

Foto: Privat
Johan Andersson fyllde bilen och åkte till Sahlgrenska

Hyllar sjukvården

Insatsen till trots motsäger sig Johan titeln ”hjälte”.

– Nej nej, de som arbetar i sjukvården ska all hyllning med tanke på hur hårt de jobbar och vilka stora risker de utsätter sig för. Kan vi eller jag hjälpa dem på nåt litet sätt är det bra, men det är de som är hjältarna.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE