Terrorattacken i Sri Lanka: Utfördes av sju självmordsbombare

avAdam Westin

290 personer dog och över 500 personer skadades i gårdagens attentat i Sri Lanka.

Kriminaltekniker har konstaterat att attackerna mot tre hotell och tre kyrkor utfördes av sju självmordsbombare, skriver AP.

Sri Lanka pekar ut både inhemska och utländska nätverk för attacken.

På påskdagens morgon utfördes en koordinerad terroristattack i Sri Lanka.

Bomber sprängdes i två katolska kyrkor i huvudstaden Colombo, samt i Zionkyrkan i Batticaloa, en pingstkyrka på östra Sri Lanka. I den sistnämnda uppges 14 av de 28 dödsoffren ha varit barn. Samtidigt attackerades tre femstjärniga hotell i huvudstaden Colombo.

Utfördes av sju självmordsbombare

Ett dygn senare har 290 personer konstaterats döda och cirka 500 personer skadades.

Nu har kriminaltekniker på Sri Lanka konstaterat att dessa sex attacker genomförts av sju självmordsbombare, skriver AP. Därutöver skedde en explosion nära ett zoo i staden Dehiwala, och en åttonde explosion skedde i Colombo-trakten under en polisräd. Tre poliser dog.

På en presskonferens säger Sri Lankas hälsominister att National Thowheed Jamath, en lokal jihadistgrupp, legat bakom dådet. I går rapporterades att det tidigare skickats ut en varning om att just denna grupp planerade ett attentat mot kyrkor och hotell.

Samtidigt har de fått hjälp utifrån, enligt en talesperson för regeringen.

– Vi tror inte att dessa attacker utfördes av en grupp som bara håller till inom landet. Det fanns ett internationellt nätverk, utan vilket attackerna inte hade kunnat lyckas, säger Rajitha Senaratne till Reuters.

Hans Brun misstänker jihadistiska nätverk

Polis uppger att 24 personer gripits misstänkta för inblandning. Terrorforskaren Hans Brun sade tidigt att det troligtvis inte var den inhemska gruppen Tamilska tigrarna som låg bakom.

– Med tanke på valet av måltavlor, dels en stor religiös högtid och dels turistindustrin är det lätt att man börjar titta på olika jihadistiska nätverk. Det finns ju flera som är aktiva i det området av världen. Både al-Qaida och Islamiska staten har ju opererat där sedan lång tid. En del kanske minns den stora terrorattacken på Bali, strax efter attackerna den 11 september 2001, sade Hans Brun i Aftonbladet TV i går.

1 av 9 | Foto: AFP
28 personer dog vid Zion Church i Batticaloa i östra Sri Lanka. Av dem var 14 barn.
ARTIKELN HANDLAR OM