Avesta

Enhetschef lät personal ge bort mat – anklagas för stöld

Av: 

Eneida Berisha

NYHETER

En enchetschef i Avesta kommun har sagts upp efter att ha låtit sina anställda ge bort matvaror som annars skulle ha slängts.

Hon anklagas dessutom för stöld.

– Vi tyckte att det var så pass allvarligt att vi var tvungna att gå den här vägen, säger Magnus Sörebö, personalchef i Avesta kommun till Avesta Tidning.

Efter att enhetschefen låtit personal ge bort mat till ett värde av 2 000 kronor anklagas hon för stöld och sägs upp av kommunen, rapporterar P4 Dalarna.

Chefen har arbetat inom socialtjänsten i Avesta i 12 år och var enhetschef på ett HVB-hem som lades ned förra sommaren.

När hemmet skulle tömmas tog personal initiativet att ge bort maten till de ensamkommande ungdomarna som bott där. Enhetschefen tillät det, vilket är anledningen till att hennes anställning avslutas.

Magnus Sörebö, personalchef i kommune, anser att kommunen agerat rätt och förklarar nu beslutet för Avesta Tidning.

– Det finns massa domar där personer tagit saker av kommuner till ett mindre värde än det här och blivit uppsagda, även avskedade. Det kanske låter jättekonstigt men så är det. Det är viktigt att, oavsett var man jobbar, följa de direktiv och regler som gäller, säger han till tidningen.

”Gått emot direktiv”

Chefen anklagas för stöld men kommer inte att polisanmälas. Hon kommer heller inte att arbeta under sin uppsägningstid på 13 månader.

– Vi tyckte att det var så pass allvarligt att vi var tvungna att gå den här vägen, säger Sörebö.

Sörebo menar att enhetschefen gått emot direkta direktiv från sin chef och därmed begått brott mot kommunlagen.

– Det har faktiskt varit så att hon har blivit informerad av sin chef att saker som kommunen äger ska slängas och inte delas ut till någon. I det här fallet när kommunen äger maten kan vi tyvärr inte bara ge bort den hur som helst. Därför anser vi också att detta är stöld, säger han till Avesta Tidning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppsagd eller avskedad? Här är dina rättigheter

ÄMNEN I ARTIKELN

Avesta

Dalarna

Arbetsrätt