Myndigheter tvingar anställda stanna hemma på grund av corona

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

Anställda på flera stora myndigheter stoppas nu från att komma tillbaka till jobbet om de varit i coronadrabbade länder.

Detta även om de känner sig friska – vilket är en skarpare åtgärd än Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

– Vi kan bli väldigt sårbara om det skulle smälla till, säger Lotta Edman, Arbetsförmedlingen.

Det var Sveriges Radio som var först med att rapportera att flera svenska myndigheter nu tvingar anställda att stanna hemma i 14 dagar om de befunnit sig i riskområden.

Det handlar bland annat om Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten, Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att de som varit utomlands ska arbeta som vanligt så länge de känner sig friska. Detta alltså oavsett om man rest till ett hårt corona-drabbat land som Italien.

Anställda på flera svenska myndigheter får inte komma till jobbet.
Foto: TT
Anställda på flera svenska myndigheter får inte komma till jobbet.

”Omsorg om verksamheten”

Men flera myndigheter har alltså nu beslutat att de anställda i stället ska jobba hemifrån de första två veckorna efter att de kommit tillbaka till Sverige. En av dem är Pensionsmyndigheten.

– Det är av omsorg om vår verksamhet. Vi måste minska riskerna för våra anställda så att inte ett helt kontor plötsligt måste stänga ner vilket då också skulle drabba våra kunder, som pensionärerna, säger Henrik Engström, chef för administrativa avdelningen på Pensionsmyndigheten.

Varför går ni längre än Folkhälsomyndighetens rekommendationer?

– Vi kan minska riskerna ganska enkelt eftersom det finns goda möjligheter att jobba hemifrån hos oss just nu. Då väljer vi att göra det.

”Kan bli väldigt sårbara”

Arbetsförmedlingen, som fattat samma beslut, menar att verksamheten inte bör drabbas då de anställda fortsätter arbeta – även om det är hemifrån.

– Vi vill helst inte få in det här i verksamheten, vi kan bli väldigt sårbara om det skulle smälla till, säger Lotta Edman, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE