Jale Poljarevius lämnar – han tar över som polischef

avMagnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Jale Poljarevius kliver tillfälligt av sitt jobb som polischef, får nya arbetsuppgifter.
Foto: PETER WIXTRÖM/ AFTONBLADET
Jale Poljarevius kliver tillfälligt av sitt jobb som polischef, får nya arbetsuppgifter.

Aftonbladet kan avslöja att polischefen Jale Poljarevius har lämnat sin tjänst som polischef.

– Jale har sökt en tjänst på Justitiedepartementet där han börjar i maj. Fram tills dess har han fått andra arbetsuppgifter, säger Per Halldén, chef för polisområde Uppsala.

Jale Poljarevius lämnar sitt jobb som polischef för Uppsala/Knivsta med omedelbar verkan. Ersätter gör Jan Håkansson, chef för lokalpolisområde Enköping och Håbo, som därmed återkommer i den roll han hade tidigare då Jale Poljarevius arbetade vid staben för regionkansliet vid polisen i region mitt.

– Det stämmer att jag har lämnat. Jag har sökt en tjänst på Justitiedepartementet som jag också har fått, vilket känns väldigt spännande och ärofyllt. Det är bara två poliser som får den chansen varje år, och jag kommer att vara där mellan maj och november, säger Jale Poljarevius som dock lämnar sitt jobb som polischef redan på måndagen.

– Som tidigare har rapporterats har NMR meddelat att de tänker demonstrera i Uppsala den 1 maj i år, och med anledning av detta har jag blivit satt på att jobba enbart med detta. Även om jag har hela organisationen runt mig så är det ett heltidsjobb att lösa den kommenderingen, och det ska jag göra fram till och med maj.

”Har han fått sparken?”

Enligt källor till Aftonbladet informerades personalen om att Jale Poljarevius skulle ersättas först i fredags, vilket fick personalen att reagera.

– Man undrar ju så klart vad som har hänt. Varför man gör så här, och varför kommer det kom så plötsligt. Vi fick informationen i fredags att Jale inte blir kvar, och redan idag är hans skylt borta på dörren. Har han fått sparken, säger en polis som vill vara anonym.

Men enligt Per Halldén, chef för polisområde Uppsala, finns det ingen dramatik bakom det plötsliga chefsbytet.

– Jag fick veta ganska nyligen att Jale hade sökt stabstjänstgöring på Justitiedepartementet, och har därefter jobbat med att lösa en ersättare. Sedan tar det lite tid. Allt måste förankras via facket innan jag kan gå ut med något, och då finns alltid risken att information läcker ut, säger Per Halldén som är noga med att poängtera att det bara handlar om en tillfällig förändring.

– Jale har sin grundfunktion kvar, och han kommer att vara tillbaka senast den 1 januari 2021 igen.

Foto: PETER WIXTRÖM/ AFTONBLADET

”NMR-kommenderingen den största insatsen någonsin i Uppsala”

Trots att Jale Poljarevius inleder sin stabstjänstgöring på Justitiedepartementet först i maj så har han alltså redan lämnat sitt nuvarande jobb för att i stället fokusera på NMR.

– Jale kommer att jobba hundra procent med kommenderingen kring NMR som kommer till Uppsala 1 maj. NMR-kommenderingen är den största insatsen någonsin i Uppsala, det kommer att kräva enorma resurser, och därför valde jag att plocka bort Jale som polisområdeschef för att han ska kunna fokusera på den nya uppgiften, säger Per Halldén som är förvånad över uppgifterna om att han skulle ha fått sparken.

– Jag är förvånad över uppgifterna. Om det vore så att vi ville bli av med Jale, då hade vi inte gett honom ännu mer förtroende.

Jale Poljarevius själv ser fram emot sitt nya uppdrag på Justitiedepartementet.

– Det är som sagt inte alla som får den här chansen, så jag känner mig väldigt hedrad.

Vad innebär den nya tjänsten?
– Kortfattat kan man väl säga att jag kommer att fungera som sakkunnig på Justitiedepartementet. Jag blir en brygga mellan Justitiedepartementet och polismyndigheten. Bland annat kommer jag att vara med och planers för olika besök ute i landet, säger Jale Poljarevius.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM