Många döda i syriska och turkiska angrepp

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT
Turkiskstödda rebeller beskjuter syriska regeringsstyrkor i nordvästra Syrien på torsdagen.

Turkiska styrkor och turkiskstödda rebeller respektive syriska regimstyrkor understödda av Ryssland har angripit varandra i nordvästra Syrien.

Över 50 människor kan ha dödats i attackerna.

Två turkiska soldater dödades i ett luftangrepp och ytterligare fem skadades på torsdagen. Enligt Ankara, som pekar ut det syriska flygvapnet som skyldigt till attacken, dödades 50 syriska soldater i ett turkiskt motangrepp samma dag. Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien, anger dödstalet till 27.

"Vi uppmanar den turkiska sidan att sluta understöda terroristernas handlingar och att ge dem vapen", skriver ryska utrikesdepartementet i ett uttalande och tillägger att ryska bombflygplan använts för att hindra en turkiskstödd rebellattack mot regimstyrkor.

Terrorstämlade jihadistgrupper har stark närvaro i regionen, men både syriska regimen och Ryssland beskriver rebeller generellt som terrorister.

Runt 170 000 av de 900 000 civila som tvingats lämna sina hem under de senaste tre månadernas regeringsoffensiv saknar tak över huvudet, enligt FN. De sover utomhus eller i byggnader som inte är färdigställda i temperaturer som ofta kryper ned under nollstrecket. Vissa områden är snötäckta.

"Bistra vinterförhållanden förvärrar lidandet för dessa utsatta människor som flytt från våldet. De flesta har tvingats på flykt flera gånger under konflikten som har pågått i nio år", skriver FN i ett uttalande.

Det är den största flyktingvågen sedan kriget bröt ut för närmare nio år sedan.

Flyktinglägren där många andra fått plats är överbelagda och många familjer sover i tält på platser med dåliga sanitära förhållanden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien