Lokalt Uppsala

Uppsalas primärvård bäst i landet – enligt patienterna

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Malena Ranch (MP), ordförande vårdstyrelsen.

Foto: Magnus Jansson Klarin/Region Uppsala

NYHETER

I skuggan av krisen på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset går det allt bättre för vårdcentralerna i Uppsala län.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) genomförde nyligen en stor enkätundersökning där man Region Uppsala placerar sig bäst i landet.

Åtta av tio patienter är nöjda och ger tummen upp för den vård som länets vårdcentraler erbjuder. Det visar siffror från den stora enkätundersökning som Sveriges kommuner och regioner (SKR) genomförde nyligen.

Resultatet är en förbättring från tidigare år, och totalt sett placerar sig Region Uppsala över snittet för hela riket.

– Det är jätteroligt, och ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, säger Malena Ranch (MP), ordförande vårdstyrelsen.

Varför tror du att besökarna i Uppsala län är så nöjda?
– Vi har ännu inte hunnit analysera svaren ännu. Men en sak vi har gjort är att vi har satsat mycket på bland annat patienter med kroniska sjukdomar, fortsätter Malena Ranch.

Malena Ranch (MP), ordförande vårdstyrelsen.

Foto: Region Uppsala

Privata vårdcentralerna bäst i testen

Undersökningen har genomförts i hela Sverige och totalt har 3 702 personer i Uppsala län, som har besökt någon av de privata eller offentliga vårdcentralerna, svarat på en enkät om vad de tyckte om sitt läkarbesök. Frågorna handlar bland annat om bemötande, väntetider och servicen i stort.

Inom alla utom ett frågeområde har Uppsala län resultat som ligger något över rikets snitt. Bland annat får personalen högt betyg när det gäller respekt och bemötande, där 86,5 procent av patienterna har haft en positiv eller mycket positiv upplevelse. Vad gäller tillgängligheten är 82,6 procent av patienterna nöjda, vilket är något under rikssnitt.

Helhetsintrycket av vårdbesöket visar att 81,9 procent är positiva, eller mycket positiva. Genomsnittet för riket ligger på 80,9 procent. I Uppsala län ligger de offentliga vårdcentralerna på 79,3 procent, och de privata på 84,5 procent. Siffrorna visar också att männen är något nöjdare med sitt besök än kvinnorna.

Region Uppsala bäst när det kommer till primärvård.

Foto: Magnus Jansson Klarin

”Vi måste titta på befolkningens önskemål”

Trots det positiva resultatet finns mycket att förbättra för Region Uppsala som ännu har långt kvar innan man uppfyller kraven för vårdgarantin.

– Vi behöver jobba på tillgängligheten. Precis som i övriga landet klarar vi inte av kraven på att man ska få en medicinsk bedömning inom tre dagar. Vi behöver fler vårdcentraler, det är fortfarande väldigt trångt på våra befintliga vårdcentraler, säger Malena Ranch som också vill analysera varför de privata vårdcentralerna har högre betyg än de offentliga.

– Vi behöver som sagt göra en tydlig analys och se hur vi kan göra det ännu bättre, och vi måste titta på befolkningens önskemål.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Miljonkrav efter skandalen – betala tillbaka alla hyror

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Region Uppsala