Malmö kräver lagändring om Staffanstorp får rätt

avAftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johan Nilsson / TT
Kommunalrådet Sedat Arif vill se en lagändring om kammarrätten ger Staffanstorp rätt. Malmö kräver stopp för social dumpning från bland annat Staffanstorp till Malmö.

Politiska ledningen i Malmö anklagar Staffanstorps kommun för systematisk social dumpning, bland annat i fallet med en flyktingfamilj som blev hemlös efter etableringstiden och skickades från Staffanstorp till socialtjänsten i Malmö.

Fallet har avdömts i länsrätten, som anser att Staffanstorp har fortsatt ansvar. Fallet har överklagats till kammarrätten, som nu ska avgöra vilken av de två kommunerna som egentligen har ansvaret att hjälpa familjen.

- År det så att man landar i att Staffanstorp har rätt i den här frågan så vill jag väldigt gärna att det sker en lagändring på nationell nivå, säger kommunalrådet Sedat Arif till P4 Malmöhus.

Enligt ansvariga i Staffanstorp gör man inga fel. Kommunen har tidigare också pekat på att den uppmärksammade familjen aldrig bott i kommunen.

Den nyanlända familjen hänvisades från början till Staffanstorps kommun. När deras etableringstid på två år löpt ut stod de utan bostad. Bostadskontraktet, som hemkommunen Staffanstorp ordnat i Malmö, sades upp – och när familjen sökte hjälp tog det stopp. Enligt förvaltningsrättens dom, som kom i januari, har Staffanstorp fortsätt ansvar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Migration

Hemlösa