Rasande protester i Atlanta efter polisens nya dödsskjutning

Två minuter och 16 sekunder.

Så lång tid tog det innan poliserna försökte hjälpa 27-åriga Rayshard Brooks som de just skjutit ihjäl med tre skott i Atlanta, enligt familjens advokat.

Nu skakas staden av bränder och massiva protester.

Kravallpoliser stärker upp för att möta de rasande demonstranterna.

Rayshard Brooks, 27 år, sov i sin bil utanför snabbmatsrestaurangen Wendy’s, när polisen knackade på rutan i fredags natt.

Poliserna hade ryckt ut på ett larm om att en bil stod stilla i drive-through-kön, vilket hindrade andra bilar från att ta sig fram. När Brooks genomgick en nykterhetskontroll, visade han sig vara berusad – och bråk uppstod.

Filmer visar hur Brooks kämpar mot polisen på marken, innan han sliter sig loss och springer över parkeringen med en av polisernas elpistoler i handen. På film syns hur Brooks vänder sig om och riktar elpistolen mot poliserna.

Sedan skjuts han. En av poliserna hörs ropa ”Jag tog honom!”. Brooks dör sedan på sjukhus av skadorna.

Enligt familjens advokat Chris Stewart ska filmer visa att det dröjde två minuter och 16 sekunder innan poliserna försökte hjälpa den skottskadade Brooks, rapporterar CNN.

Parkering i brand

Det dödliga polisingripandet har fått Atlanta att skaka av protester under lördagsnatten, söndag morgon svensk tid. Demonstranter har blockerat en större motorväg, och restaurangen Wendy’s såväl som flera bilar utanför har satts i brand.

Enligt lokala medier ska brandkåren ha svårt att ta sig fram till den kaotiska platsen. Kravallutrustad polis använder bland annat tårgas för att lugna ned situationen. Hittills har 36 demonstranter arresterats.

Demonstranterna kräver bland annat att polisen som dödade Brooks ska ställas inför rätta.

De är inte de enda som är kritiska. Atlantas borgmästare Keisha Lance Bottoms har fördömt ingripandet:

– Jag tycker inte att detta var en motiverad användning av dödligt våld och har krävt att polismannen omedelbart ska avskedas.

Demonstranterna kräver bland annat att polisen som dödade Rayshard Brooks ska ställas inför rätta.
Demonstranterna kräver bland annat att polisen som dödade Rayshard Brooks ska ställas inför rätta.
Det dödliga polisingripandet har fått Atlanta att skaka av protester.
Det dödliga polisingripandet har fått Atlanta att skaka av protester.

Polisen som sköt ihjäl Brooks, Garrett Rolfe, har fått sparken och kollegan som var med har tagits ur tjänst, rapporterar CNN.

Familjens advokat yrkar på att polisen borde åtalas för mord. Han poängterar att elpistoler inte är dödliga vapen.

– Jag har haft fall där poliser använt elpistoler på offer och de har då motiverat det med att elpistoler inte är dödliga. Man kan inte ha det på båda sätten, säger Stewart till CNN.

Polischef avgår

Erika Shields, polischef i Atlanta, meddelade tidigare på lördagen att hon avgår efter händelsen.

Distriktsåklagaren uppger att man inlett en "intensiv, oberoende undersökning av händelsen".

Dödsskjutningen av Brooks är en av flera händelser som lett till massiva protester mot rasism och övervåld inom polisen. Demonstrationerna har spridit sig över hela USA och flera andra länder i världen efter att den 46-årige George Floyd dog efter ett polisingripande i Minneapolis den 25 maj.

Till CNN säger Decatur Redd, kusin till Rayshard Brooks, att han trodde att Atlanta ”var bättre än såhär”.

Publisert:

LÄS VIDARE