Kritiserar gåvofonden: ”Agerat i hast”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Irene Svenonius (M) under en pressträff med Region Stockholm med anledning av coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Irene Svenonius (M) under en pressträff med Region Stockholm med anledning av coronaviruset. Arkivbild.

Region Stockholm har satsat på en gåvofond för dem som vill stötta sjukvården i coronakrisen.

Ett beslut som ifrågasätts av Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande.

– Man kan säga att de har agerat i hast utan att tänka på alternativ eller konsekvenser, säger generalsekreteraren Charlotte Rydh.

Ett undantag för att hantera det tryck som finns för att ta emot pengagåvor under coronapandemin. Det är Irene Svenonius (M), ordförande för regionstyrelsen i Stockholm, förklaring till Region Stockholms satsning på en gåvofond.

Men det är inte alla som håller med om att det är rätt väg för en offentligt finansierad verksamhet.

– Vi kritiserar inte att man försöker utan snarare att det blir på fel sätt. Det är våra skattepengar som ska finansiera Region Stockholm och finns det en önskan från människor att göra mer, då ska det kanaliseras på andra sätt i det system vi har i Sverige, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare för Giva Sverige.

"Nästa steg"

Rydh är dessutom frågande till hur Region Stockholm ska hantera beloppen som kommer in via Swish och bankgiro, samt om landstinget har rätt strukturer och vad pengarna egentligen ska användas till.

– Hur tänker man i nästa steg? Är det så att vi ska låta gåvor vara ett påslag på skatten eller ska man tänka tvärtom? Man hamnar i ett gränsland, mellan skatt och gåvor, säger hon.

– Om Region Stockholm säger att ”vi tycker att det ligger i vårt uppdrag att samla in pengar och att ta hand om det”, då behöver vi diskutera med politiker och beslutsfattare om hur man ser på framtida finansiering av offentlig sektor.

TT: Hur ska Region Stockholm göra för att säkra den interna kontrollen, att pengarna hamnar på rätt ställen?

– Jag är helt trygg med att det offentliga systemet har god kontroll på sin ekonomi och har goda rutiner överlag. Men jag tror inte att man har satt sig ner och tänkt igenom: Hur ska vi hantera de här pengarna i relation till skattemedel?

"Dedikerad personal"

Region Stockholm, via Magnus Nelin, strategisk kommunikation och press, hävdar dock motsatsen och skriver i ett mejl till TT att pengarna kommer hanteras på ett likvidkonto och vara avskilt från den ordinarie verksamheten.

"Det finns dedikerad personal på ekonomi- och finansavdelningen centralt som hanterar de transaktioner som inkommer till likvidkontot", skriver han.

"Gåvorna kommer att vidareförmedlas till vården, exempelvis till ett sjukhus utifrån redovisade och kända uppkomna kostnader rörande covid-19."

Nelin skriver även att då fonden ska granskas av revisorer innebär det en motsvarighet till "det regelverk som sedvanliga insamlingsorganisationer lyder under i enlighet med Svensk insamlingskontrolls föreskrifter".

Charlotte Rydh:

– Det handlar inte om någon oro att de inte ska ha koll på gåvomedel utan det handlar om det grundläggande systemet vi har i Sverige, där offentligt driven verksamhet generellt inte finansieras med gåvomedel, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE