Tegnells svar efter den borttagna rapporten

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Folkhälsomyndigheten drog i dag tillbaka sin rapport om smittspridningen i Stockholm.

Nu förklarar statsepidemiolog Anders Tegnell vad som gått fel.

– Det visade sig att vi lagt in en felaktig variabel, men det förändrar inte så mycket i de andra beräkningarna, säger han.

I går presenterade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten resultatet av en matematisk modellering av smittspridningen i Stockholm.

Bland det som lyftes fram var uppgiften om att det för varje bekräftat fall går 999 obekräftade.

Något man timmar senare backade ifrån – och menade att felet låg i presentationen snarare än rapporten.

– Den stämmer inte, det är en hastigt framtagen powerpoint som tyvärr inte stämmer, sa analyschef Lisa Brouwers på Folkhälsomyndigheten till frilansjournalisten Emanuel Karlsten.

Lisa Brouwers, enhetschef på Enheten för analys vid Folkhälsomyndigheten, intervjuades om rapporten vid tisdagens presskonferens.
Foto: Peter Wixtröm
Lisa Brouwers, enhetschef på Enheten för analys vid Folkhälsomyndigheten, intervjuades om rapporten vid tisdagens presskonferens.

Men under onsdagen pudlade myndigheten ytterligare och drog tillbaka hela rapportern för en noggrann genomgång då man upptäckt fel även där.

Anders Tegnell var självkritisk.

– Det visade sig att vi lagt in en felaktig variabel som inte uppdaterats i modellen och då kompenserade modellen med att ändra en annan variabel för att nå riktvärdet. Därför blev siffran gigrantiskt hög och det borde vi har sett, säger han.

Foto: Björn Lindahl
Tegnell när han anlände till dagens pressträff.

”Kan skilja på någon dag”

Statsepidemiologen menar att felen i modellen inte påverkar de övriga analyserna särskilt mycket, det vill säga att en tredje del av Stockholms befolkning kommer ha varit smittade i börja på maj och att peaken nåtts nära den 15 april.

– Det kan skilja på någon dag, säger han.

Anders Tegnell säger att modelleringen inte använts som beslutsunderlag och hoppas att missen inte påverkar förtroendet för myndigheten.

– Nej det hoppas jag verkligen inte. Med god hjälp upptäcktes det här väldigt snabbt och de grundläggande bedömningarna ligger fortfarande kvar, säger han.

En ny version av rapporten ska presenteras under torsdagen.

PODD Så strider USA om coronaviruset

I nyhetspodcasten Aftonbladet Daily pratar vi med SvD:s Malin Ekman om det politiska läget i landet, och om hur det är att bo i New York.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE