Coronaviruset väntas slå extra hårt i södra USA

Av: TT

Publicerad:

New Orleans är vid sidan av storstäderna New York och Seattle en av de platser där det nya coronaviruset sprider sig snabbast i USA.

Men i New Orleans är dödstalen sju gånger så höga som i New York och tio gånger fler än i Seattle.

Hittills har över 270 människor dött av covid-19 i delstaten Louisiana. 97 procent av dem hade en underliggande sjukdom, hela 40 procent led till exempel av diabetes, enligt delstatens hälsomyndighet.

Hög förekomst av folksjukdomar som diabetes, fetma och högt blodtryck anges som skäl till att det nya coronaviruset hittills slår extra hårt i städer som New Orleans.

– Vi är helt enkelt sjukare i Louisiana och Södern än i resten av landet, konstaterar Rebekah Gee som nyligen slutat som hälsochef i Louisianas delstatsstyre och nu leder hälsovårdsavdelningen på Louisiana State University.

– Det betyder att Södern kommer att drabbas hårt av det här (coronaviruset).

Mer sårbara

I Louisianas jazziga kuststad New Orleans har till exempel 39 procent av invånarna högt blodtryck, 36 procent fetma och cirka 15 procent diabetes. Motsvarande siffror på nationell nivå är 32, 31 och 11 procent, enligt hälso- och smittskyddsmyndigheten CDC.

– Vi har fler människor i vårt samhälle med sådana sjukdomar. Vi är mer sårbara än på andra platser och antalet döda illustrerar detta, säger Joseph Kanter, akutläkare och sjukvårdsansvarig tjänsteman i staden.

Tragiska scener

De höga dödstalen kan naturligtvis ha koppling till andra faktorer som hur snabbt en patient får omsorg och kvaliteten på sjukvården.

Bedömare spår ändå att Louisiana kan ge en fingervisning om hur coronaviruset kommer att slå mot andra delar av Södern och Mellanvästern – där det också är vanligt med fetma, diabetes och högt blodtryck.

Och medan coronaviruset fortsätter att sprida sig rapporteras om tragiska scener från sjukhusen i Louisiana, där man sett hela familjer intensivvårdas samtidigt.

– Vi hade ett fall där en mamma intensivvårdades och dottern, som just skulle läggas i respirator, bad att få bli inrullad till henne för att ta farväl. Vi visste att mamman var döende, berättar Tracey Moffat, chefssjuksköterska vid Ochsner Health.

– Både mamman och dottern hade fetma.

Publicerad: