Våldsamt upplopp i Malmö efter koranbränning

Hundratals samlades i går på Amiralsgatan i Malmö för att protestera mot att koraner bränts och sparkats på.

Protesterna eskalerade med bränder och stenkastning.

Flera personer greps – och flera poliser har skadats.

Det har varit våldsamma reaktioner i Malmö under fredagskvällen mot de islamkritiska aktionerna som ägt rum på flera håll i staden.

Drygt 300 personer samlades på Amiralsgatan i närheten av Rosengård för att protestera mot händelserna. Polisen fick stänga av trafiken kring Amiralsgatan men bedömde situationen som lugn.

Men situationen eskalerade. Fyrverkerier avfyrades och föremål kastats mot polisen.

– Vi har en brand ute i gatan där man har dragit fram bråte och tänt eld på. Situationen har nu eskalerat till ett våldsamt upplopp, sa polisen Rickard Lundqvist.

Vid 23.30 var situationen fortfarande stökig. Enligt Sydsvenskan protesterar människor fortsatt runt om i Rosengård och polisen vittnar om skador på både polisens och räddningstjänstens fordon.

Strax före 01 kastades fortfarande stenar och brinnande föremål mot polisen. Vid 03-tiden hade läget lugnat sig och boende i området hjälptes åt med att städa upp föremål som kastats.

Ett femtontal personer frihetsberövades, varav flera även har gripits berättar Patric Forss på polisen i Syd under lördagsmorgonen.

– Exakt hur många det är vet vi inte ännu, och inte heller vilka brottsrubriceringar som kan bli aktuella. Flera poliser har skadats lindrigt men vilken typ av skador det gäller är för tidigt att säga.

Strax efter klockan 13 meddelar polisen att samtliga frihetsberövade släppts och att en lång dag av utredningar väntar.

Tretton personer misstänkts för våldsamt upplopp, varav fem personer greps under natten. Utöver det omhändertogs cirka tio personer för störande av allmän ordning.

Högerextrem politiker stoppades

Protesterna kopplades till den koranbränning som tidigare under dagen ägde rum i industriområdet Emilstorp av företrädare för det högerextrema danska partiet Stram Kurs.

En annan islamkritisk aktion ägde även rum på Stortorget i Malmö, där tre personer greps för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på en koran. Ytterligare tre personer kopplade till händelsen hämtades senare in till stationen.

Aktionerna var en reaktion mot att Stram Kurs partiledare, Rasmus Paludan, nekades tillstånd att hålla ett torgmöte i Malmö om ”islamiseringen i Norden” där det ryktades om att koranbränning var en av hållpunkterna. Paludan var inbjuden av den svenske gatukonstnären och provokatören Dan Park.

Under fredagen stoppades Paludan vid gränsen till Sverige och fick ett tvåårigt inreseförbud.

Brand i underjordiskt garage

Det var även oroligt på andra platser i Malmö. Ett flertal bilar sattes i brand på olika platser.

Dessutom stod ett underjordiskt garage i södra Rosengård i lågor.

Under lördagen kommer polisen och socialtjänsten befinna sig i området för att skapa trygghet.

Publisert:

LÄS VIDARE