Kongo-Kinshasa

Första ebolafallet i miljonstaden Goma

Av: 

TT

Ett hus saneras hus där en kvinna avlidit, sannolikt till följd av ebola. Bilden är från nordöstra Kongo-Kinshasa. Nu har ett fall konstaterats i miljonstaden Goma i landets östra del. Arkivbild.

Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT

NYHETER

Det första konstaterade fallet av blödarsjukdomen ebola har konstaterats i miljonstaden Goma i östra Kongo-Kinshasa, meddelar stadens hälsomyndigheter.

Beskedet väcker oro att viruset ska sprida sig snabbare i den tätbefolkade staden som är belägen nära gränsen mot Rwanda.

Det är inte känt hur nära kontakt med andra personer i Goma som den smittade patienten har haft.

Goma har under ett års tid förberett sig för ebolas ankomst till staden, bland annat genom att sätta upp handtvättsstationer.

Omkring 50 procent av de som smittas av den aktuella ebolavarianten som cirkulerar i Kongo-Kinshasa avlider.

Sedan utbrottet i Kongo-Kinshasa inleddes för cirka ett år sedan har omkring 2 500 fall konstaterats och mer än 1 600 av dessa har avlidit.

Ebola är en typ av blödarfeber, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. Symptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.

Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha symptom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Kongo-Kinshasa: 1 500 döda av ebola

ÄMNEN I ARTIKELN

Kongo-Kinshasa

Ebola