Mineraljakt inleds i Skåne

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2019-08-08

Anita Ullmann ingår i proteströrelsen VetoNu.

Nu inleds provborrningar efter grundämnet vanadin i Skåne – men inte på Österlen, där det finns en stark opinion mot gruvplanerna, utan i Lyby utanför Hörby.

– Vi är inte förvånade. Vi är medvetna om att med den lagstiftning som vi har i dag så är det väldigt svårt att stoppa en provborrning, säger Anita Ullmann från protestnätverket VetoNu på Österlen.

I Lyby handlar det om totalt fem borrkärnor från fem olika platser som ska plockas upp för analys. Hålen kommer att bli mellan 60 och 120 meter djupa och ska fyllas med cement när provborrningen avslutats.

Rättslig process

Företaget vill göra liknande provborrningar på Österlen. Men där har motståndet varit större, dels från markägare och lokalpolitiker, dels från proteströrelsen VetoNu. Kring de provborrningsplanerna pågår fortfarande en rättslig process.

Hörby kommun har däremot gett klartecken till provborrning i Lyby, liksom markägarna.

– Enligt lag kan vi inte förhindra att berggrunden undersöks och sedan är det positivt att få kunskap om geologin i Sverige, så vi tycker att det ska bli spännande att se vad man kommer fram till, säger Otto Millbourn, en av markägarna, till TT.

Huruvida han också skulle vara positiv till en gruva i området är däremot för tidigt att säga, menar han, för det beror på placering och utformning av gruvan. Men generellt är han positiv vill vanadinbrytning i Sverige.

"En batterimineral"

– Den här mineralen är en batterimineral som tas upp under tveksamma former i andra länder. Själv använder jag mobiltelefon och det är klart att vi måste ha batterimineraler, säger Otto Millbourn.

Bolaget Scandivanadium, som låter genomföra provborrningarna, presenterar projektet som en del av utvecklingen av grön teknologi och skriver i ett pressmeddelande att man vill undersöka Skånes förutsättningar att bli "en nyckelspelare i klimatomställningen".

– Vi har hela tiden sagt att det här är ett argument som inte håller. Att just vanadinet skulle vara det enda som räddar världen från ett varmare klimat, det tror jag inte att någon egentligen tror på, kommenterar Anita Ullmann.

Oroad för grundvattnet

Hon och de övriga i nätverket befarar att nya gruvor skulle förorena grundvattnet och de tycker inte heller att det befolkningstäta Skåne är ett lämpligt område för gruvor.

– All mark används för skogsbruk och jordbruk och en stor andel av den skånska befolkningen livnär sig inom de här sektorerna, plus turismen, som är en av de största arbetsgivarna i regionen, säger Anita Ullmann.

Rättad: En tidigare version innehöll fel djup på provborrningarna.

ANNONS