Irak

Nya protester i Irak – uppgifter om två döda

Av: 

TT

Demonstranter inspekterar nedbrända tält i närheten av Tahrirtorget i Bagdad efter de nya protesterna.
Demonstranter inspekterar nedbrända tält i närheten av Tahrirtorget i Bagdad efter de nya protesterna.

NYHETER

Två demonstranter i Bagdad har dött efter att ha blivit beskjutna med militära tårgasgranater under sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor, uppger en sjukvårdare.

Händelsen hotar att väcka liv i den regeringskritiska proteströrelse som bröt ut i oktober.

Under söndagen samlades demonstranter i Bagdad för att protestera mot återkommande strömavbrott i huvudstaden och flera sydliga städer, efter det att en värmebölja på över 50 grader slagit ut flera elgeneratorer.

På Tahrirtorget i Bagdad drabbade polis och styrkor samman med demonstranterna.

– Två demonstranter dog i morse. En sköts med en tårgasbehållare i huvudet och en annan i nacken, säger en källa inom sjukvården till nyhetsbyrån AFP.

Dödsfallen är de första protestrelaterade sedan Iraks nya premiärminister Mustafa al-Kadhimi, som utlovat dialog med proteströrelsen, tillträdde i maj i år. Hans kansli säger att "olyckliga händelser" inträffade under protesterna men insisterar på att säkerhetsstyrkorna instruerats att endast använda våld om det var absolut nödvändigt.

På nätet jämför aktivister redan al-Kadhimi med den tidigare premiärministern Adil Abd al-Mahdi, som avgick förra året efter månader av våld under demonstrationerna som startade i oktober 2019.

Runt 550 personer dog under protesterna och 30 000 skadades. Flera av skadorna orsakades just av tårgasgranater, vars kraft kan döda om de avfyras rakt mot en person i stället för att skjutas i en båge upp mot himlen för att skingra folkmassor.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Terrorexpert mördad utanför sitt hem

Ny studie: Kraftig överdödlighet bland utlandsfödda

ÄMNEN I ARTIKELN

Irak

Bagdad

Tahrirtorget