Dödsskjutningen av Eric Torell

Polisen som sköt Eric Torell: Jag siktade inte utan bara sköt

Avlossade åtta skott på tre sekunder

Av: 

Michael Toll

NYHETER

Eric Torell sköts till döds av poliser på en innergård i Stockholm i augusti förra året.

Två av poliserna som sköt och träffade Eric hördes i rätten i dag.

– Jag skulle inte vilja säga att siktade. Jag reagerade instinktiv och utövade inte någon form av precisionsskytte, säger en av poliserna.

 • DELA

  Finns radio kommunikationen mellan poliserna tillgängliga för domstolen? Alla de påståenden poliserna kommer med? De enda vittnerna som finns är poliserna. Känns som de skyddar sig själva.

  Kenneth

  Radiokommunikationen spelades upp tidigare i rätten. Vi rapporterade om det här.  

  Michael Toll
 • DELA

  Vilda Vestern fasonerBorde kanske vara mer utbildning inom olika situationer innan poliser får gå runt med vapen

  Sigge
 • DELA

  Sluta köp leksaksvapen till era barn. Helt sjukt att att man sätter verklighetstrogna vapen i händerna på barn. Eller ännu bättre...förbjud dem.

  Mats
 • DELA

  på vilket avstånd sköt poliserna på?

  Peter Jakobsson

  Exakt avstånd togs inte upp i dag. Tidigare har det snackats om cirka 20 meter. 

  Michael Toll
 • DELA

  Titta på vapnet (leksaken) som det länkades till. Sen sätter du dig in i situationen som poliserna befann sig i. Ditkallade på larm pga beväpnad person. Sen möter du mannen, kl 4 på morgonen. Hans reaktion när han hör att de ropar 'polis är att han höjer vapnet mot dem och siktar. Vilken person försvarar sig inte då med eldgivning? Många tycker att 25 skott är mycket men vi pratar om fåtal sekunder av eldgivning. Och i den situation som blev när det börjar smälla tror jag man skjuter till hotet är oskadliggjort. Var glada att det finns poliser som riskerar sina liv för att skydda oss.

  Eva

Den fjärde rättegångsdagen inleddes med att Eric Torells mamma Katarina Söderberg fick svara på frågor om sin son. Och främst om den leksakspistol som Eric gick hade i sin hand under dödsskjutningen.

Enligt Katarina Söderberg fick Eric leksakspistolen i present när han var fem år. 15 år senare hittade han den i en låda under sängen, tog med sig den när han smet ut från lägenheten klockan 4 på morgonen den 2 augusti 2018. 

– Han hade slutat med leksaker och ingen i familjen visste om att leksakspistolen fanns där, säger hon.

Enligt henne hade Eric inte lekt med pistolen på flera år. När hon ett år tidigare gjorde en storstädning slängdes mängder av gamla leksaker. Men leksakspistolen fick hon inte med sig. 

– Uppenbarligen missade jag den. Den låg olyckligtvis kvar i lådan under sängen. Ingen i familjen visste om att den låg kvar där, säger hon under tingsrättsförhandlingen. 

Älskade poliser

Enligt henne var Eric en kille som alltid var snäll, och uppfattade alla människor runt omkring honom som snälla. Särskilt poliser. 

– Eric tyckte väldigt mycket om poliser. Han träffade poliser vid flera tillfällen och visste att de var snälla. 

Efter förhöret med Katarina Söderberg förhördes två av de tre poliserna som var först på plats vid dödsskjutningen. Båda sköt även Eric som de ansåg som mycket farlig. 

De trodde leksakspistolen var ett ”stort och kraftigt vapen”. 

– Jag ser en person på vägen med ett vapen. Jag ser direkt att det är ett vapen som är större än en pistol, säger en av poliserna. 

Några minuter senare är polisen av av dem som skjuter Eric Torell.

– Det går väldigt fort. Jag väljer att öppna verkanseld. Det skjuts väldigt fort, under en kort tid. När jag ser personen gå ner i marken slutar jag skjuta, säger en polis. 

Den andre polisen fyller i.

– Situationen är extremt pressad och jag tror att han ska skjuta min kollega när han sveper vapnet mot oss. Jag väljer då att skjuta och fortsätter tills han faller till marken och tappar vapnet.

Den sistnämnda polisen skjuter uppemot åtta skott på tre sekunder. Enligt polisen siktar han inte.

– Det är tveksamt om jag använder mitt korn på pistolen för att sikta. Jag reagerade instinktiv och utövade inte någon form av precisionsskytte. Min avsikt var att träffa mannen, säger polisen.

Enligt honom pågår skottlossningen tills dess att Eric Torell ramlade ner på marken med magen neråt. Då hade 25 stycken skott avlossats av de tre poliserna.

– Jag hade ingen möjlighet att stanna upp och analysera varje enskilt skott, säger polisen.


PODD: Dödsskjutningen av Eric Torell

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om fallet Eric Torell – och om detaljen som kan avgöra i rätten.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Avskrivna polisen hördes i Eric Torell-rättegången: ”Säker på att han skulle skjuta”

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödsskjutningen av Eric Torell

Vasastan

Stockholm

Stockholms tingsrätt

AB Voice