Katastroflägen i brinnande Australien

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Mick Tsikas/AAP/AP/TT
Bild från en brand nära samhället Bilpin, 90 kilometer nordväst om Sydney i New South Wales i Australien.

En tung värmebölja förvärrar bränderna i Australien och den största staden Sydney ligger insvept i en dimma av giftig rök.

Rekordhettan som rullat in västerifrån har tänt hundratals nya skogsbränder och höjt temperaturen till nära 47 grader på östkusten inklusive delar av Sydney.

– Det har varit en förfärlig dag i dag, sade brandchefen Shane Fitzsimmons i New South Wales på lördagseftermiddagen lokal tid.

Två stora bränder söder om mångmiljonstaden har orsakat egna åskväder och en jätteeld i norr hotar göra detsamma. Väderfenomenet uppstår när tät rök kyls ned av atmosfärens tryck och bildar moln som orsakar blixtar och storm.

Omkring 3 000 brandsoldater i delstaten ligger i beredskap för vindkantringar som väntas ge "farliga och svåra, föränderliga förhållanden", sade Fitzsimmons enligt AFP.

– Vi kommer inte att rå på de här bränderna förrän vi får ett anständigt regn, sade han och lade till att prognosen just nu bara ser "ett obevekligt mönster av het torr luft som dominerar vädret".

Gift i luften

Läkare varnar för "allmän hälsofara" med den giftiga rök som nu ligger över Sydney med omgivningar.

– I stort sett hela New South Wales befolkning är utsatt för långvarig rök och eftersom det aldrig hänt tidigare så vet vi inte vad följden blir, säger läkaren Kim Loo till AFP.

– Det kommer nog inte att bli tydligt förrän om några månader eller till och med år, säger han.

Sjukhusen får in allt fler fall av andningsproblem och värmeslag.

"Katastrofal" brandrisk

I New South Wales härjar ett hundratal bränder, hälften av dem utom kontroll. Sedan i torsdags råder nödläge, och med temperaturer på över 40 grader och hårda vindar under lördagen bedöms brandrisken på flera håll som "katastrofal".

Enligt David Elliot, minister med ansvar för polisen och räddningstjänsten i New South Wales, arbetar uppemot 10 000 personer i anslutning till bränderna under lördagen. Bland dem brandmän, poliser, frivilliga och sjukvårdare.

– Det är förmodligen det största räddningsstyrka som har använts i denna delstat någonsin, säger han enligt ABC News.

Ett totalt eldningsförbud råder i hela delstaten med höga böter för den som trotsar förbudet.

– Vi har infört väldigt, väldigt strikta lagar för att fimpa cigaretter. Ingenting skulle göra mig mer besviken i dag än om vi måste använda eller omfördela några tillgångar på grund av att någon dåre släcker sin cigarett i torrt gräs. Det skulle vara väldigt farligt, fortsätter Elliot.

Boskap och grödor

I delstaten South Australia har minst 15 bostäder och ytterligare byggnader och fordon förstörts. Värst är det kring Adelaide Hills.

Delstatens premiärminister Steven Marshall säger att han befarar att de rapporterade skadorna bara är toppen av ett isberg.

– Vi vet att utöver de byggnader och fordon som har förlorats så är det betydande förluster av boskap, djur, grödor och vingårdar, säger han till SBS News.

Avråds från resor

Människor avråds från att sätta sig i bilen just på lördagen, som är en av de stora resdagarna inför julen. Flera stora vägar i delstaten har stängts på grund av bränderna.

Gary Worboys, polischef i New South Wales, uppmanar människor att inte planera resor genom områden med hög brandrisk.

– Vänta ytterligare en dag så kommer din resa att bli mycket säkrare både för din familj och för räddningstjänsten, säger Worboys till ABC News.

Tidigare i veckan omkom två räddningsarbetare som bekämpade bränderna i New South Wales. Totalt har tio personer omkommit i samband med bränderna i Australien sedan brandsäsongen började.

Morrison på semester

Premiärminister Scott Morrison, som semestrat med sin familj i Hawaii, meddelade på fredagen att han skulle avbryta sin ledighet och åka hem.

Morrison har fått skarp kritik för att han inte solidariskt varit hemma i Australien under den svåra tiden.

Ett stort antal demonstranter har under de senaste dagarna protesterat utanför premiärministerns Sydneyresidens Kirribilli House.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig delstat för orten Adelaide Hills.

Publicerad: