Malmö

DO stämmer Försäkringskassan – föräldraledig fick inte jobba kvar

Av: 

Aftonbladets lokalredaktion

NYHETER

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har lämnat in en stämningsansökan mot Försäkringskassan.

Anledningen är att myndigheten avbrutit en provanställning för en man i Malmö som varit föräldraledig

Mannen anställdes vid Försäkringskassan våren 2019. Kort därefter meddelande han sin chef att han tänkte ta ut 10 dagars föräldraledighet i samband med att hans fru skulle föda barn.

Sedan förändrades mannens situation och när barnet väl var fött behövde mannen ta ut mer föräldraledighet, då hans fru drabbades av en förlossningsdepression. Det innebar att han bortsett från ett par dagar i början av juni inte återkom i tjänst under hela sommaren.

I början av september lät myndigheten meddela mannen att hans provanställning skulle komma att avbrytas med hänvisning till att det inte fanns ett tillräckligt underlag för att bedöma mannens prestationer.

Kräver ekonomisk ersättning

Eftersom fallet rör mammans sjukdom anser DO att det rör sig om könsdiskriminering och kräver nu att Försäkringskassan ska ersätta mannen med 120 000 kronor.

– Rätten att inte missgynnas i samband med barnafödande och föräldraledighet är en viktig princip som det är särskilt angeläget att staten värnar och upprätthåller. Det gäller även i samband med en provanställning, säger Karin Ernfors processförare på DO i ett uttalande.

Det blir nu upp till Arbetsdomstolen (AD) att ta ställning i frågan om Försäkringskassan missgynnat mannen i strid med lag.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Försäkringskassan

Arbetsdomstolen

DO, Diskrimineringsombudsmannen