Coronapandemin

FN varnar för psykisk ohälsa i pandemins spår

Av: 

TT

En pojke med ansiktsmask är ute och cyklar i Hudson River Park, New York. Pojken har inget med texten att göra.

Foto: Mark Lennihan/AP/TT

NYHETER

Coronapandemin kastar miljontals människor världen över ut i isolering, arbetslöshet och ångest.

Nu varnar FN:s experter för en global våg av psykisk ohälsa.

Den närmaste tiden kan vi räkna med en ökning av antalet psykiska sjukdomstillstånd, och även att tillståndet för människor som redan före pandemin led av ångest och oro förvärras, enligt Devora Kestel, chef för Världshälsoorganisationens (WHO) avdelning för psykisk hälsa.

– Isoleringen, rädslan, osäkerheten och den ekonomiska turbulensen är faktorer som alla orsakar eller kan orsaka psykiskt lidande, säger hon.

Unga utsatt grupp

I en ny rapport lyfter WHO fram grupper som är särskilt sårbara för psykisk ohälsa, däribland barn och ungdomar som i och med coronakrisen blivit avskärmade både från vänner och från vardagen i skolan. Även sjukvårdspersonal är en utsatt grupp, i det att de förutom den uppenbara smittorisken måste konfronteras med de många dödsfall som viruset orsakar.

– Hela samhällens mentala hälsa och välbefinnande har påverkats allvarligt av krisen. Det är av största vikt att frågan hanteras med hög prioritet, säger Kestel.

Flera studier har redan påvisat hur covid-19 har påverkat den psykiska hälsan globalt. Psykologer vittnar om utbredd oro hos barn, och en ökning av antalet depressioner och ångestdiagnoser har rapporterats från flera länder. Våld i hemmet tycks också öka.

Isolering och hopplöshet

Medan vissa mår dåligt av risken för att dö eller förlora nära och kära i smittan far andra illa av den sociala isoleringen. Miljontals människor har också blivit arbetslösa eller riskerar att bli det, samtidigt som osäkerheten kring smittans utbredning och varaktighet skapar känslor av hopplöshet och bristande framtidstro.

WHO uppmanar nu politiker och beslutsfattare runt om i världen att investera i psykvården, arbeta för att förebygga våld i hemmet och motverka fattigdom.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Psykisk ohälsa

FN, Förenta nationerna

Coronaviruset

WHO

Barn & unga

Bris