Finländare mest nöjda med livet: ”Vi har inte så höga förväntningar”

Återigen hamnar Finland i topp när det handlar om att känna sig nöjd med livet.

Lyckoreceptet? Basta mer och sänk dina förväntningar, enligt Aftonbladets Janne Grönroos.

– Vi vet att alla inte ser ut som fotomodeller, säger han.

I våras kammade Finland hem förstaplatsen som världens lyckligaste land. Nu visar statistik från Eurostat att finländarna är den befolkning som känner sig mest nöjda med livet inom EU.

Forskarna bakom studien har bett personer gradera hur nöjda de är med sina liv, på en skala från ett till tio. Finländarna har i genomsnitt betygsatt sina liv med siffran 8,1. Även danskarna och österrikarna känner sig tillfreds, liksom svenskarna som hamnar på en femteplats.

Komikern och Aftonbladet-profilen Janne Grönroos är inte förvånad över att Finland återigen hamnar i topp.

– Det kan hända att vi finländare har en livssyn som är att ”det kommer nog inte gå så bra”. Vi har inte så höga förväntningar. Vi åker inte till Eurovision och tror att vi ska vinna som ni svenskar gör. Kommer vi till final tycker vi att det är kul, säger han.

Basta mer

Finlands starka tradition kring att basta är också en del av lyckoreceptet, tror finlandssvensken Janne Grönroos.

– Det finns en intressant, lite djupare aspekt i det där som också handlar om att känna sig nöjd. Bastun har gjort att alla finländare, ända sen de var små, har sett en massa nakna kroppar och vet att människor ser ut på olika sätt. Det hjälper i det långa loppet, vi vet att alla inte ser ut som fotomodeller, säger han.

På frågan om man är nöjd med sin ekonomiska situation hamnar Finland återigen i topp, tätt följt av Danmark och Sverige. Men på frågan om hur nöjd man känner sig med sina personliga relationer är det Malta som kammar hem förstaplatsen.

Minst tillfreds med livet är man i Bulgarien, både när det gäller livet generellt och den egna ekonomin. Även Kroatien, Grekland och Litauen hamnar långt ner på listan.

Publisert:

LÄS VIDARE