Professorer varnar: Trump kan bli galen – på riktigt

Riksrättsprocessen håller på att stiga president Trump åt huvudet.

Bokstavligt talat.

– Det kan få fruktansvärda konsekvenser, varnar nu tre tunga professorer och experter i ett brev till kongressen.

Donald Trump är känd för att vara notoriskt lättkränkt.

Men på senare tid har hans twittrande accelererat och hans uttalanden blivit allt mer svåra att tolka. Detta har inte gått amerikanska psykiatriker förbi. I ett gemensamt uttalande går nu tre tunga experter samman för att varna lagstiftarna. Kokpunkten är nära, menar professorerna. En riksrättsprocess – eller en valförlust 2020 – kan mycket väl leda till att Trumps narcissism går i spinn.

– Vi skriver detta för att vi är övertygande om, nu när tiden för en möjlig riksrätt närmar sig, att Donald Trump har reell potential att bli ännu mer farlig och ett hot mot vår nationella säkerhet, skriver bland andra Bandy Lee, professor vid Yales medicinska universitet.

Experterna oroar sig för att politiker och väljare missbedömer Trumps psykiska instabilitet. Hans osäkerhet, menar forskarna, springer ur en extremt låg självkänsla. Bristen på denna får presidenten att agera irrationellt – som i det färska exemplet med benådning av krigsbrottslingar.

I en intervju i Independent utvecklar en av dem sitt resonemang:

– Han identifierar sig med dessa brottslingar eftersom han vet att han betraktas som en sådan. Så han försöker upphöja dem till hjältar i stället, säger Jerrold Post, profilerare inom CIA.

Andra illavarslande symtom är Trumps notoriska twittrande, spridande av konspirationsteorier och rena fantasifoster. En av professorerna som undertecknat brevet, John Zinner, anser att Trump är ett ”skolboksexempel” på narcissistisk personlighetsstörning.

– Riksrättsprocessen är det största hotet hittills mot hans självkänsla, och vi oroar oss för att hans raseri kan bli ännu mer destruktivt än det hittills varit, säger han i en intervju till Independent.

Han får medhåll av Bandy Lee.

– En av de saker vi är tränade att göra är att skilja på vad som är hälsosamt och vad som är onormalt beteende, och när ett mönster av abnormalitet kan iakttas, inser vi att det är ett sjukdomssymtom, säger hon till tidningen.

En konsekvens som forskarna varnar för är att politiska motståndare kan komma att utsättas för fysiskt våld. Det som en direkt följd av hetsiga valmöten och uppviglingar av folkmassorna.

Alla tre experterna har erbjudit sig att vittna kring sina slutsatser inför kongressen.

Publisert: