Nyheter

Oro för Kina i Australien: "Tar över"

avTT

1 av 3 | Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Den tidigare chefen för Australiens underrättelsetjänst varnar för Kinas försök att lägga sig i australiska angelägenheter. Arkivbild.

I Australien växer en oro för att Kina lägger sig i landets inre angelägenheter.

En avhoppad spion berättar hur kinesiska agenter verkar i det dolda i landet och den tidigare chefen för säkerhetstjänsten varnar för att Kina vill "ta över" den australiska politiken.

Den kinesiska regeringen bedriver ett lömskt arbete för att skapa sig inflytande i politiken, statsförvaltningen, näringslivet och mediebranschen i Australien, säger Duncan Lewis, som fram till i september ledde den australiska säkerhets- och underrättelsetjänsten Asio, i en intervju med The Sydney Morning Herald.

Det är inte bara Kina som försöker, men det är i överväldigande grad Kina, säger Lewis, och beskriver det som att landet försöker "ta över" det politiska systemet.

– Spionage och utländsk påverkan är lömskt. Dess effekter kanske inte visar sig på flera decennier och vid det laget är det redan för sent. Du vaknar upp en dag och upptäcker att det fattas beslut i vårt land som inte fattas i vårt lands intresse, säger han.

Utländska pengar okej

I Australien är det lagligt för politiker och partier att ta emot donationer från utlandet, vilket har uppmärksammats de senaste åren.

Förrförra året gick underrättelsetjänsten ut med en varning till regeringen och de stora partierna där man pekade ut två högprofilerade kinesiska affärsmän som är verksamma i Australien. De har donerat stora summor pengar i politiska sammanhang och man befarade att de gick den kinesiska regeringens intressen – bland annat genom att villkora sina bidrag mot hur partierna ställer sig i Kinarelaterade frågor.

Samma år avgick en senator från socialdemokratiska Labor efter avslöjanden om tvivelaktiga kinesiska kontakter.

I somras blev en ledamot i representanthuset föremål för stor diskussion sedan etermediebolaget ABC avslöjat att hon varit medlem i olika organisationer med koppling till Kinas kommunistparti.

Vid det nationella valet i maj bedömde Asio att Kina låg bakom ett större nätangrepp mot det australiska parlamentet och landets tre största partier, vilket nyhetsbyrån Reuters rapporterade om. Kina har nekat till detta.

Upprörs av spionuppgifter

En kinesisk spion som har hoppat av och sökt asyl i Australien erbjuder sig att lämna över mängder av underrättelseinformation och säger att Kina har en verksam spionring i Australien. De uppgifter som mannen har gått fram med hittills beskrivs som "väldigt upprörande" av finansminister Josh Frydenberg.

Regeringen införde nyligen nya riktlinjer för landets säkerhetsmyndigheter, för att dessa lättare ska kunna dela och samarbeta kring nätbaserade underrättelser.